aA
Aušros Vartų koplyčią apvogę narkomanai teigia, kad bažnyčios relikvijas jie grobė, nes reikėjo pinigų narkotikams. Tuo tarpu dėl vagysčių 20 tūkst. litų ieškinį pareiškę Vilniaus Arkivyskupijos Vilniaus šv. Teresės parapijos atstovai teisme jo atsisakė ir paprašė tik grąžinti pavogtas relikvijas.
Aušros Vartų koplyčią apvogę narkomanai: reikėjo pinigų narkotikams
© D.Tunkūno nuotr.

Dalį vertybių pareigūnams pavyko rasti lombarduose, tačiau ne viską. Rastos relikvijos Aušros Vartams turėtų būti grąžintos tik tuomet, kai vagims įsiteisės teismo nuosprendis.

Vilniaus miesto 3 apylinkės teismas nusprendė, kad koplyčią apvogęs net 12 kartų teistas 31 metų Tadeušas Butrimovičius už grotų praleis dvejus metus ir šešis mėnesius, tuo tarpu 29 metų Birutė Seniut išvengė realios laisvės atėmimo.

Anksčiau neteistai B. Seniut teismas skyrė vienerių metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, tačiau jos vykdymą atidėjo vieneriems metams. Per šį laikotarpį moteris įpareigota pabaigti kovą pradėtą ilgalaikės psichologinės reabiliacijos kursą Priklausomybės ligų reabilitacijos centre „Nugalėtojų akademija“.

Bylos duomenimis, apvogti koplyčią pirmasis nusprendė T. Butrimovičius, ne vienerius metus vartojantis narkotikus. Vieno susitikimo metu jis pasiūlė B. Seniut apsilankyti Aušros Vartų koplyčioje, kur yra vertingų relikvijų.

Nustatyta, kad nuo vasario 21-osios iki 24-osios T. Butrimovičius iš koplyčios pagrobė antipendiumo (religiniais motyvais, sidabruoto žalvario altoriaus fasado, puošnaus uždangalo) elementus, vertus net 15 tūkst. litų.

Be to, T. Butrimovičius vasario 24-ąją pagrobė tris širdies formos votus (žmonių paaukotus prašymo ir padėkos simbolius, vertus 1,5 tūkst. Lt.

Dar tris votus T. Butrimovičius pagrobė ir vasario 25-osios rytą.

Keturis votus iš koplyčios pagrobė ir B. Seniut. Be to, ji pagrobė ir 2,40 g svorio votų dalis, kurias pardavė lombarde už 130 Lt.

Bažnyčioje relikvijas vogę T. Butrimovičius ir B. Seniut savo kaltę pripažino. Tiesa, T. Butrimovičius neigė, kad pagrobė antipendiumo elementus, tačiau jo kaltė buvo įrodyta surinkais įrodymais. Jie aiškino, kad vertybes grobė, nes reikėjo pinigų narkotikams.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.