aA
Italijos sostinėje vykusiame Afganistano opozicijos lyderių ir karo vadų susitikime buvo sutarta sušaukti susirinkimą, kurio metu būtų išrinktas šalies vadovas ir laikinoji Afganistano vyriausybė, teigiama pareiškime, paskelbtame buvusio karaliaus Mohammedo Zahiro Shaho palydos.
Trijų punktų pareiškimas buvo paskelbtas per buvusio karaliaus globojamą lyderių susitikimą, po daugiau nei dviejų dienų intensyvių derybų, kuriose siekta susitarti dėl šalies valdymo nuvertus Talibaną.

Abi šalys susitarė sušaukti "Aukščiausiąją nacionalinę Afganistano vienybės tarybą", kurią sudarys Afganistano lyderiai. Ji savo ruožtu sušauks "Loja džirgą", tarybą, kurią sudaro visų Afganistano etninių ir gentinių grupių atstovai. Ši taryba " išrinks šalies vadovą ir laikinąją vyriausybę", rašoma pareiškime.

Taip pat priduriama, jog "nepaprastos padėties atveju, jei susirinkimas negalės būti sušauktas kaip sutarta", tą padaryti galės Taryba.

Pareiškime neminima kada ir kur bus sušaukta "Loja džirga" ir ar tai priklausys nuo to, ar pavyks nugalėti Talibaną.

Vakarų diplomatai teigia, kad nuo 1973 metų tremtyje gyvenantis M.Z.Shahas, yra vienintelė pakankamai autoritetinga figūra, kuri galėtų suburti platų frontą prieš Talibaną. Šiaurės aljansas yra pagrindinė jėga, vis dar kovojanti prieš Kabulo režimą ir šiuo metu kontroliuojanti maždaug 10 proc. Afganistano teritoriją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.