aA
Penktadienį Klaipėdos apskrities policijos Viešosios tvarkos biuro pareigūnai išvyko į Šilutės rajono Užlaukės kaimą patikrinti neįtikėtinos informacijos: neva, kaimo pavadinimą jau pats laikas keisti į Degtindarių, mat jame gyvena vos apie 60 gyventojų, iš kurių bent trečdalis suaugusiųjų užsiima naminės degtinės gamyba. Esą, naminės upės liejasi laisvai, o jos gamybos atliekomis penimi ne tik paršiukai, bet ir ganyklose besiganantys veršeliai.
Naminės degtinės fabrikėlis
Naminės degtinės fabrikėlis
© Policijos departamento nuotr.

Kaip praneša Klaipėdos apskrities policija, pasidaliję į dvi grupes pareigūnai vienu metu apsilankė dviejose sodybose. Ne tik ore tvyrantis naminės degtinės tvaikas, bet ir pamatyti vaizdai bei bravorų gabaritai užgniaužė kvapą: taip atvirai vos kelių šimtų metrų atstumu viena nuo kitos esančiose sodybose veikiančių bravorų daugiau nei 15 metų kovos su degtindariais patirtį turintys pareigūnai dar nebuvo regėję.

Tuo metu, kol iš Šilutės pakviesti pareigūnai fiksavo įkalčius pirmosiose dviejose varyklose, klaipėdiškiai mikliai įveikė elektriniais piemenim apsaugotą pievą ir apsilankė dar vienoje to paties kaimo sodyboje: ten tvyranti sumaištis bemat išdavė, jog šiuolaikinėmis ryšio priemonėmis kaime jau paskelbtas aliarmas, tačiau pareigūnų būta greitesnių: trečiojoje sodyboje rasta įranga „pagreitintam“ naminukės varymui: du aparatai („pirmukui“ ir „antrukui“ varyti vienu metu), bei nesėkmingai bandytas išpilti kitoks „gėris“.

Apimti azarto pareigūnai ketino aplankyti dar bent porą to paties kaimo vietelių, tačiau įvertinę informacijos sklaidos greitį bei esamą padėtį, šiuos planus atidėjo netolimai ateičiai. Iš viso visose trijose varyklose rasta per 11 tonų paruošto naminės gamybai raugo bei bemaž 800 litrų jau pagamintos produkcijos. Aplink sodybas esančiose ganyklose brogos dribsniais aplipusiais palūpiais vis papūsdami jiems patiektą dar karštą ir garuojantį rusvą srėbalą, nesuskaičiuojamas naminės gamybos atliekas palaimingai sriaubė buliukai. Buliukai, kurių „pagerinta“ mėsytė, tikėtina, netruks pasiekti ne tik mūsų su jumis, bet ir kokio prašmatnaus restorano lėkštes...

Trijų sodybų šeimininkams gresia baudžiamoji atsakomybė, o pareigūnai suka galvas, kas gi pajėgtų išgerti tokius masinei gamybai prilygstančius kiekius samanės - tikėtina, jog degtindarių kaimo viralas ne vieną dieną malšino ne tik pamario krašto gėrikų troškulį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.