aA
Nužudyto buvusio Libijos diktatoriaus Muamaro Gaddafi sūnų Saifą al-Islamą sučiupę kovotojai norėtų jį teisti pačioje Libijoje, nors teisingumą ketino vykdyti ir Tarptautinis baudžiamasis teismas. Libijoje teisti S. al-Islamą norėtų ir Laikinoji Libijos nacionalinė taryba.
Saifas al-Islamas Gaddafi
Saifas al-Islamas Gaddafi
© Reuters/Scanpix

Šis M. Gaddafi sūnus kažkada buvo laikomas žmogumi, valdžioje pakeisiančiu tėvą, tačiau dabar Tarptautinis baudžiamasis teismas Hagoje jį kaltina nusikaltimais žmoniškumui, įvykdytais, kai buvo slopinamas vasarį prasidėjęs sukilimas prieš režimą.

Paprastai šalių vyriausybės turi pirmumo teisę teisti savo piliečius dėl karo nusikaltimų, tačiau pagrindinis Tarptautinio baudžiamojo teismo tikslas yra užtikrinti teisingą teismą.

„Norime, kad S. al-Islamo teismas vyktų Libijoje, nes Libijos teisingumas yra taisyklė, o tarptautinis teisingumas yra išimtis", - žurnalistams sakė laikinasis teisingumo ministras Mohammedas al Alagi.

Nori teisti Libijoje

Laikysią S. al-Islamą Libijoje paskelbė ir M. Gaddafi sūnų sučiupę kovotojai. Jie pareiškė norį jį laikyti savo mieste, kol Libijoje bus sukurta teismų sistema, ir pareikalavo teisti S. al-Islamą pačioje Libijoje.

M. Gaddafi sūnų Pietų Libijos dykumoje sučiupo kovotojai iš Vakarų Libijos kalnuose esančio Zintano miesto. Šis miestas yra svarbų vaidmenį užimant sostinę Tripolį suvaidinusių sukilėlių bazė. Diktatoriaus sūnus buvo atskraidintas į Zintaną, esantį 150 km į pietvakarius nuo Tripolio, kur laikomas slaptoje vietoje.

Zintano karinės tarybos pirmininkas pulkininkas Mohammedas al Khabashas sakė, kad jo kovotojai neketina perduoti S. al-Islamo Laikinajai nacionalinei tarybai Tripolyje.

„S. al-Islamas yra kaip ir bet kuris kitas vietos kalinys, ir mes laikysime jį Zintane, kol bus sukurta teismų sistema, be to, jis turi būti teisiamas Libijoje", - žurnalistams sakė M. al Khabashas.

S.al-Islamas sakė jaučiąsis gerai

S. al-Islamas šeštadienį naujienų agentūrai sakė, jog po sulaikymo jaučiasi gerai. M. Gaddafi sūnus pasakojo dešinę ranką susižeidęs per NATO aviacijos antskrydį prieš mėnesį.

Lėktuvu skrendant į Zintaną „Reuters" korespondentės Marie-Louise Gumuchian paklaustas, ar gerai jaučiasi, S.al-Islamas Gaddafi atsakė trumpai: „Taip".

Londone mokslus baigęs 39-ių metų buvusio Libijos diktatoriaus sūnus į klausimą apie aptvarstytus tris dešinės rankos pirštus - nykštį, smilių ir didįjį, atsakė: „Oro pajėgos. Oro pajėgos".

Paklaustas, ar tai reiškia NATO aviacijos smūgį, jis atsakė: „Taip". „Prieš mėnesį".

Po pokalbio su barzdotu kaliniu Libijoje dirbantys „Reuters" žurnalistai, matę S. al-Islamą, sakė neabejoją, jog tai tikrai jis, nors jis pats atsisakė patvirtinti savo tapatybę.

TBT birželio 27 dieną išdavė orderį suimti Saifą al Islamą, jo tėvą, taip pat ir Abdullah al Senussi, velionio diktatoriaus žvalgybos viršininką, - jie kaltinami nusikaltimais žmoniškumui, kai buvo malšinami protestai prieš režimą.

TBT prokuroras L.Moreno-Ocampo lapkričio 9 dieną pranašavo, kad M.Gaddafi sūnaus areštas tėra laiko klausimas. "Saifui al Islamui bus įvykdytas teisingumas - toks jo likimas", - pridūrė jis.

Savaitę anksčiau prokuroras sakė Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai, kad TBT "gavo paklausimų iš asmenų, susijusių su Saifu al Islamu, dėl teisinių sąlygų jo potencialiam pasidavimui".

TBT tyrėjai aplankė Libiją, kad surinktų daugiau įrodymų byloje prieš Saifą al Islamą ir kaltinimus dėl masinių žaginimų, kuriuos esą vykdė M.Gaddafi pajėgos, triuškindamos protestus prieš sukilimui peraugant į visuotinį pilietinį karą.

M.Gaddafi žuvo neaiškiomis aplinkybėmis spalio 20 dieną, kai Libijos naujojo režimo pajėgos šturmavo jo gimtąjį miestą Sirtą. LNT tvirtino, jog vyksta šios žūties tyrimas.

Po penkių dienų vienas tuaregų atstovas Nigeryje pareiškė, kad Saifas al Islamas ir A.al Senussi turi tuojau atvykti į šią šalį iš pietų Libijos, o spalio 27 dieną saugumo šaltiniai informavo, kad buvęs žvalgybos vadovas pasiekė Malį.

Libija laisva

"Šiandien pergalės diena, išlaisvinimo diena, pagaliau sučiuptas tirono sūnus, - džiaugėsi inžinierius Mohammedas Ali, švęsdamas paskelbtą žinią Tripolyje Kankinių aikštėje. - Dabar mes laisvi, dabar mes laisvi, Dievas yra Didis".

Per Libijos televizija rodoma nuotrauka - esą tai Saifas al-Islamas kalėjime. Jis sėdi ant čiužinių atsirėmęs į lovą, ant jos padėjęs ranką su trimis apibintuotais pirštais; o jį stebi sargybiniai. Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos ragina libius gerbti žmogaus teises.

"Saifas turi stoti prieš teismą. Nesvarbu - Libijoje ar Hagoje - jis turi būti teisiamas. Mes turime suderinti su Libijos valdžia", - sakė Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) prokuroras L.M.Ocampo telefonu agentūrai "Associated Press".

Organizacijos "Amnesty Inernational" pareigūnas Marekas Marczynski ragina libius perkelti Saifą al Islamą į TBT bazę Nyderlanduose, ir padaryti tai kuo greičiau.

"TBT yra išdavęs jo arešto orderį, tai teisinga. Jis turi stoti prieš eismą kuo greičiau, - sakė jis. - Tai svaru aukoms. Jie nori matyti tikrą teisingumą. Jie nori žinoti tiesą, kas įvyko".

Buvusio Libijos lyderio sūnus turi būti teisiamas savo šalyje, sako vyriausybės atstovas

Darbą baigti besiruošiančios Libijos laikinosios vyriausybės atstovas šeštadienį pareiškė, kad buvusio šalies lyderio Muamaro Gaddafi sūnus Saifas al-Islamas bus teisiamas savo šalyje, o ne siunčiamas į Hagą.

"Tai paskutinis skyrius Libijos dramoje, - informacijos ministras Mahmoudas Shammamas sakė naujienų agentūrai "Reuters". - Mes jį teisime Libijoje, ir jis bus teisiamas pagal Libijos įstatymus už savo nusikaltimus."

Saifas al Islamas, kaip ir jo velionis tėvas, yra kaltinamas Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) dėl nusikaltimų žmogiškumui ir savo vaidmens žudant demonstrantus per sukilimą prieš Tripolio režimą, kuris prasidėjo vasarį. Tačiau libiai taip pat siekia jį teisti už ankstesnius numanomus nusikaltimus.

Pasak M.Shammamo, buvęs Libijos žvalgybos vadovas Abdullah al Senussi, paskutinis iš tebesislapstančių ankstesnio režimo pareigūnų, kuriems TBT yra iškėlęs kaltinimus, bus kada nors surastas.

"Mes jį medžiosime, kol sučiupsime arba nužudysime", - pareiškė ministras.

Tuo tarpu Europos Sąjungos užsienio politikos vadovės Catherine Ashton atstovas pareiškė, kad Saifo al-Islamo suėmimas yra "svarbus įvykis", kuris gali prisidėti prie tautos susitaikymo po kruvino pilietinio karo.

"Libijos valdžia turi užtikrinti, kad Saifas al-Islamas stotų prieš teismą, laikantis teisingo proceso principų ir visiškai bendradarbiaujant su TBT", - sakė Michaelas Mannas.

"Tai svarbu būsimam tautos susitaikymui, kad atsakingi už žmogaus teisių pažeidimus ir prieš, ir po neseniai buvusio konflikto stotų prieš teismą", - pažymėjo jis.

Libijos lyderio Gaddafi sūnus Saifas al Islamas: reformatorius, tapęs ieškomu bėgliu

Buvusio Libijos lyderio Muamaro Gaddafi sūnus Saifas al Islamas, apie kurio areštą buvo paskelbta šeštadienį po kelias savaites trukusio slapstymosi, anksčiau buvo laikomas tikėtinu savo tėvo įpėdiniu ir nauju modernios Libijos veidu.

Tačiau dėl per Šiaurės Afrikos arabų valstybes nusiritusios revoliucijų bangos Saifas al Islamas liko paskutiniu svarbiu atstovu režimo, kurį parklupdė ir eliminavo NATO palaikomas sukilimas.

Saifas al Islamas Gaddafi
Saifas al Islamas Gaddafi
© Reuters/Scanpix

1972 metais gimęs Saifas al Islamas, kurio vardas reiškia "Islamo kardas", yra antrasis iš aštuonių M.Gaddafi vaikų ir vyriausias jo antrosios žmonos Safiyos sūnus.

Libijos lyderio sūnus, apgynęs daktaro disertaciją Londono ekonomikos mokykloje, neužėmė jokio oficialaus posto, tačiau įgijo M.Gaddafi režimo ištikimo pasiuntinio ir reformų architekto reputaciją bei siekė normalizuoti santykius su Vakarų šalimis.

Jis išgarsėjo 2000 metais, kai Gaddafi fondas, kuriam jis vadovavo, susiderėjo, kad būtų paleista grupė įkaitų iš Vakarų šalių, kuriuos Filipinuose buvo pagrobę musulmonai sukilėliai.

2007 metais jis tarpininkavo deryboms dėl slaugių iš Bulgarijos, kurios buvo nuteistos kalėti dėl AIDS protrūkio vienoje ligoninėje, paleidimo.

Saif al Islamas taip pat vedė derybas, siekiant susitarti dėl kompensacijų šeimoms, kurių artimieji žuvo per 1988 metais įvykdytą lėktuvo sprogdinimą virš Škotijos miestelio Lokerbio, taip pat 1989 metais įvykdyto oro bendrovės UTA 772-ojo reiso lėktuvo sprogdinimo Nigeryje. Dėl abiejų šių incidentų buvo kaltinama Libija.

Saifas al Islamas taip pat buvo M.Gaddafi režimo veidas Vakaruose. Viešumoje jis dažniausiai rodydavosi dėvėdamas kostiumą ir kaklaraištį, taip pat sklandžiai kalbėjo angliškai.

Tačiau reformatoriaus įvaizdis nublanko, kai vasarį rytiniame Bengazio mieste prasidėjo sukilimas prieš jo tėvo režimą. Saifas al Islamas dažnai kalbėdavo per televiziją arba spaudos konferencijose ir perspėdavo, kad opozicijos pajėgos bus sutriuškintos.

Kai rugpjūčio pabaigoje Laikinosios Nacionalinės Tarybos (LNT) pajėgos priartėjo prie Tripolio, Saifas al Islamas pasitraukė į pogrindį, o sostinėje vėl pasirodė rugpjūčio 23 dieną, praėjus dviem dienoms po to, kai buvo pranešta, jog jį sučiupo sukilėliai.

Tačiau vėliau apie jį vėl nieko nebebuvo girdima, kol vienas aukštas valdžią perėmusios LNT pareigūnas paskelbė, jog Saifas al Islamas buvo suimtas Libijos pietuose.

Šis 39 metų guvus vyras yra ieškomas Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT), kuris anksčiau šį mėnesį pranešė, jog derasi dėl galimo M.Gaddafi sūnaus pasidavimo.

TBT teisėjai birželį išdavė arešto orderius Saifui al Islamui, jo tėvui taip pat buvusiam žvalgybos vadui Abdullah al Senussi už nusikaltimus žmoniškumui, kurie, kaip įtariama, buvo įvykdyti M.Gaddafi įsakius savo pajėgoms numalšinti sukilimą.

Visi trys asmenys kaltinami dėl jų vaidmens civilių gyventojų žudyme ir persekiojime, ypač Tripolyje, Bengazyje ir Misratoje, pareiškė TBT prokuroras Luisas Moreno-Ocampo, kai buvo paskelbti kaltinimai.

"Mes esame ištvermingi, - Saifas al Islamas sakė savo paskutinėje kalboje, kuri buvo transliuojama per televiziją rugpjūčio 21 dieną. - Esame savo krašte ir savo šalyje. Mes priešinsimės šešis mėnesius, metus, dvejus... ir mes nugalėsime."

"Mes nepasiduosime, neatsisakysime kovos, - pridūrė jis. - Tai ne Saifo al Islamo arba Gaddafi, o Libijos žmonių sprendimas."

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.