aA
Spalio pabaigoje į Lietuvą atvyksiantis vienas trijų aukščiausių Europos Tarybos (ET) vadovų - ET generalinis sekretorius Walteris Schwimmeristvirtina, jog mūsų šalis yra "pakankamai gerai" pasirengusi pradėti pirmininkavimą ET ministrų komitete.
Lietuva pirmininkavimą ET ministrų komitetui, kuriame posėdžiauja Europos šalių užsienio reikalų ministrai ir diplomatai, perims lapkričio 8 d. ir pirmininkaus iki kitų metų gegužės mėnesio.

Savo pirmininkavimo prioritetus Lietuva ketina paskelbti lapkričio pradžioje Strasbūre rengiamoje Lietuvos užsienio reikalų ministro Antano Valionio spaudos konferencijoje, tačiau jau dabar aiškėja kai kurios būsimos pirmininkavimo programos detalės ir renginiai.

Lietuvos pirmininkavimo metu ET teks apsispręsti dėl Bosnijos ir Hercegovinos priėmimo, svarstyti Jugoslavijos priėmimo į ET sąlygas, įvertinti Kosove vyksiančių rinkimų rezultatus ir galbūt svarstyti Baltarusijai 1992 m. suteikto, bet 1997 m. suspenduoto specialaus svečio ET statuso sugrąžinimą.

Lietuvos pirmininkavimo darbotvarkę taip pat gali lemti galimi JAV ir jos sąjungininkių veiksmai prieš teroristus. Lapkričio 19-20 d. Vilniuje vyks įtakingo ET Parlamentinės Asamblėjos Politinių reikalų komiteto posėdis. Lietuvos ambasadorius prie ET Rokas Bernotas BNS nepaneigė, jog posėdyje gali būti svarstoma padėtis Baltarusijoje. "Lietuvos, kaip Baltarusijos eksperto, vaidmuo stiprėja", pažymėjo ambasadorius.

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO) rugsėjo 9 d. vykusius Baltarusijos prezidento rinkimus įvertino kaip nedemokratiškus, tačiau tarptautiniai stebėtojai, taip pat ir ET atstovai, pažymėjo, jog Baltarusijos politinė izoliacija neprisideda prie demokratijos plėtros.

Vilniuje taip pat turėtų vykti ir ET konferencija, skirta aptarti policijos darbo etiką. Konferencijoje turėtų būti pristatytas Europos policijos etikos kodeksas. Lietuvos atstovai taip pat siekia, kad pavasarį Vilniuje vyktų ir ET ministrų komiteto posėdis. Visa šie renginiai dar kartą atkreips Europos dėmesį į Lietuvą.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"