aA
Trečiadienį Kaune prie miesto savivaldybės mitingavo neregistruota Lietuvių nacionalsocialinė partija.
Mitinge kai kurie oratoriai padarė keletą antisemitinių ir Lietuvos valdžią įžeidžiančių pareiškimų.

Mitinge dalyvavo apie 150 žmonių. Dalis jų ryšėjo raiščius su simbolika, primenančia nacių svastikas.

Mitinge kalbėjęs nacionalsocialistų lyderis Mindaugas Murza sakė, kad jie "atėjo gelbėti tautos, ir greitai bus daugiatūkstantines pasekėjų minios".

Nacionalsocialistai paskelbė kreipimąsi į Lietuvos prezidentą, kuriame neigiamai vertinamas Seimo ir teisėsaugos institucijų darbas.

Pagal Kauno Tarybos nustatytą tvarką, mitinguotojams nereikia specialaus savivaldybės leidimo. Jie tik turi apie ketinimą surengti mitingą informuoti savivaldybę.

Kauno vicemeras ir Naujosios sąjungos (socialliberalų) miesto skyriaus vadovas Erikas Tamašauskas vietos spaudoje iš anksto atsiribojo nuo bet kokių sąsajų su nacionalsocialistais bei ragino ignoruoti "fašistines mintis".

Kauno meras Vytautas Šustauskas ir vicemeras Gediminas Jankus apie pusvalandį klausėsi mitinguotojų kalbų, bet vėliau pasišalino.

Nacionalsocialistai, aktyviau pasireiškiantys Šiauliuose, Kaune mitingavo pirmą kartą. Jie keletą kartą mėgino įregistruoti savo partiją, bet Teisingumo ministerija atsisakė tai padaryti, įžvelgusi tautinės ir kitokios nesantaikos kurstymą jos įstatuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.