aA
Ar Europos Sąjungos žvalgybinis analitinis Situacijų centras įvertina raketos-jėgainės kombinacijos grėsmę iš Kaliningrado, teiravosi Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis šiandieną EP Saugumo ir gynybos pakomitečio posėdyje. Posėdyje buvo aptariamas ES Situacijų centro (SITCEN) vaidmuo ir funkcijos kartu su jo direktoriumi Ilkka Salmi.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

"ES Situacijų centras, ką skaitome jo informacijoje, teikia žvalgybos analizes, ankstyvojo perspėjimo ir situacijų parengties žinias Aukštajai atstovei Catherinai Ashton ir Europos išorės veiksmų tarnybai. Jis taip pat siūlo paslaugas atitinkamoms ES struktūroms ir valstybėms narėms kaip vartotojoms", - apie centro veiklą dėstė V. Landsbergis, tačiau pažymėjo, kad SITCEN gauna slaptą informaciją iš valstybių narių žvalgybos, "bet neaišku, ar savo informacija dalijasi su tomis valstybėmis". Šis centras tiesiog teikia joms reguliarius padėties vertinimus ir bryfingus nenumatytais (ad hoc) klausimais, skelbiama EP pranešime.

"Kadangi Situacijų centras vykdo tarptautinių įvykių stebėseną ir apibendrinimą, tarp jų dėl masinio naikinimo ginklų sklaidos, kyla papildomų klausimų. Pavyzdžiui, masinio naikinimo ginklas Kaliningrado srityje, kuris lemia Lenkijos, Lietuvos ir Švedijos nesaugumą - ar tai yra stebima?" - teiravosi V. Landsbergis.

Jis taip pat klausė, kas Centre manoma apie aukšto pataikymo raketas galinčias smogti aplinkinėms branduolinėms jėgainėms arba ir bet kur. "Vyriausiasis vadas admirolas V. Valujevas yra išdidžiai kalbėjęs Kaliningrade, kad jiems nebūtina net kaupti ten branduolinio ginklo, nes turimos ypač tikslaus taikymo raketos lengvai pasieks branduolines jėgaines gretimose šalyse, ir efektas - toks pats", - priminė Lietuvos europarlamentaras ir pasidomėjo, ar Centras vertina tokią raketos-jėgainės kombinaciją kaip branduolinio ginklo sklaidą.

V. Landsbergis taip pat atkreipė dėmesį į Rusijos ketinimus statyti dvi to pobūdžio branduolines bombas prie pat Europos Sąjungos sienos ir prašė supažindinti su Centro vizija dėl šios grėsmės, pateikti informaciją apie padėtį ir požiūrius.

ES Situacijų cento vadovas Ilkka Salmi lakoniškai atsakė, kad su ES šalimis narėmis dalijamasi ir ateityje ketinama dalintis visa informacija, kuri jas domina, atsižvelgiant į Centro galimybes ir valstybes dominančias problemas. Taigi šalis narė turėtų kreiptis informacijos tiesiogiai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.