aA
Neseniai mokslininkai Visatoje pastebėjo keistų, tačiau labai galingų gama spindulių šaltinių spiečių.
Mokslininkų nuomone, šie naujos rūšies gama spindulių skleidėjai gali būti nedidelės juodosios skylės, išsisklaidžiusios Paukščių tako galaktikoje, susprogusių žvaigždžių liekanos arba tam tikri keisti pulsarai.

"Mes dar nežinome kas tai yra iš tikrųjų, tačiau jie tikrai ypač keisti ir jų labai daug," teigė astrofizikas Neilas Gehrenas. "Be to, jie yra arčiau Žemės nei kiti gama spindulių šaltiniai...tik už kelių šimtų šviesmečių."

Visos Paukščių tako galaktikos skersmuo yra išsitęsęs maždaug iki 100 000 šviesmečių, o vienas šviesmetis (apytikslis atstumas, kurį šviesa nukeliauja per metus) sudaro 10 trilijonų kilometrų.

Nors šie neseniai pastebėti gama spindulių skleidėjai yra blyškesni už kitus šių spindulių šaltinius, tačiau jie yra labai stiprūs, daugiau kaip 20 milijonų kartų stipresni už mums įprastą šviesą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.