aA
Lenkijos Liustracijos teismas penktadienį nusprendė, kad "Solidarumo" įkūrėjas Lechas Walesa (Lechas Valensa) nebendradarbiavo su komunistinio režimo slaptąja policija.
Lech Walesa
Lech Walesa
Teismo sprendimu, Nobelio taikos premijos laureatas, 1990-1996-ųjų Lenkijos prezidentas L. Walesa nemelavo teigdamas, jog niekada nedirbo minėtai tarnyba.

Šis verdiktas panaikino visas kliūtis jam siekti prezidento posto spalio 8-osios rinkimuose.

Byla L. Walesai buvo iškelta vadovaujantis 1998 metų Liustracijos įstatymu, pagal kurį aukščiausi valstybės pareigūnai privalo deklaruoti bet kokius buvusius ryšius su slaptosiomis tarnybomis. Šis įstatymas kandidatams į prezidentus taikomas pirmą kartą

Dvi savaites trukęs uždarų durų teismo procesas sukėlė daugelio komentatorių ir politikų protestus - esą tokia istorinė figūra neturi būti verčiama teisme įrodinėti savo nekaltumą, tai kompromituoja Lenkiją tarptautinės bendrijos akyse.

L. Walesa, kuris 1980 metais vadovavo streikams, o 1981 metais, paskelbus Lenkijoje karo padėtį, buvo įkalintas, prisipažino pasirašęs kelis dokumentus, kai 8-ojo dešimtmečio viduryje saugumas jį tardė. Tačiau buvęs Gdansko laivų statyklos elektrikas teigė, kad dokumentai neįrodo jį dirbus informatoriumi ir tikriausiai yra klastotė.

Daugumos apžvalgininkų nuomone, ši byla rodo 1998 metais priimto Liustracijos įstatymo absurdiškumą. Įstatymo projektą teikė valdančioji "Solidarumo" rinkimų akcija (SRA), norėjusi tinkamai įvertinti praeitį ir iš politikos pašalinti tuos žmones, kuriuos galima šantažuoti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.