aA
Seimo Konstitucijos salėje šeštadienį rengiamas uždaras Moderniųjų krikščionių demokratų bloko (MKDB) pasitarimas, kuriame bus aptarti savivaldybių tarybų rinkimų rezultatai ir tolesni MKDB veiklos tikslai.

Kaip BNS korespondentui sakė MKD frakcijos Seime seniūnas, vienas bloko lyderių Vytautas Bogušis, politikai tarsis "dėl valdžių sudarymo, numatyti ateitį".

Jis nekomentavo, ar MKDB atstovai kalbės apie galimą savo struktūrų formalizavimą, atsiskyrimą nuo Lietuvos krikščionių demokratų partijos (LKDP).

Praėjusį rudenį LKDP suvažiavime per partijos vadovybės rinkimus moderniojo partijos sparno atstovai patyrė triuškinamą pralaimėjimą prieš vadinamąjį konservatyvųjį sparną. Netrukus "modernistai" paskelbė formuoją MKDB ir savo frakciją Seime, tačiau formaliai nenutraukė saitų su "motinine"" LKDP.

Savivaldybių rinkimuose dalyvavo "mišrūs" LKDP sąrašai. Anot V. Bogušio, maždaug 40 mandatų iš LKDP laimėtų 98 priklauso moderniesiems.

V. Bogušio teigimu, be kita ko, Molėtų rajono taryboje MKDB turi 10 vietų, Kelmėje - 4, Druskininkuose, Radviliškyje, Tauragėje, Pakruojyje - po tris, Utenoje - 2. Be to, pasak V. Bogušio, šeši modernieji krikdemai, buvę Lietuvos demokratų partijos sąraše, laimėjo mandatus Kalvarijoje.

Anot V. Bogušio, atsižvelgiant į tai, kad LKDP rinkimuose atstovavo 56 skyriai, o MKDB - 20 skyrių, "santykis yra aiškiai moderniųjų naudai".

"Modernistai" teigia neskatinę savo atskilimo prieš rinkimus, nes norėjo, kad jų kandidatai kartu su "konservatyviaisiais" galėtų dalyvauti rinkimuose.

Šios savaitės pradžioje LKDP valdybos pirmininkas Kazimieras Kuzminskas ir valdybos narys Petras Gražulis savo partijos nesėkmę rinkimuose, be kitų priežasčių, aiškino ir partijos vidiniu skilimu.

1997 metų savivaldybių rinkimuose LKDP buvo laimėjusi 180 miestų ir rajonų tarybų mandatų ir turėjo 8 merus.

Manoma, kad MKDB subūrė maždaug 4 tūkstančius iš 12 tūkstančių LKDP narių ir kontroliuoja 20 LKDP skyrių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.