aA
Daugiau, nei penkis metus Vokietijos matematikos analitikas Rene Zandbergenas bandė iššifruoti 361 metų senumo Voynicho rankraštį.
Jame gausu spalvotų iliustracijų, herbų, žvaigždžių ir mažų žmogeliukų vaizdų, tad manoma, jog čia sukauptos astronomijos, farmacijos ir receptų žinios. Bet kol kas niekas nieko negali pasakyti tiksliau.

Nuo 1969 iki praėjusių metų atrastą rankraštį galėjo vartyti tik kvalifikuoti mokslininkai. Praėjusiais metais sukurta Voynicho rankraščio interneto svetainė, kurioje detaliai aprašyta 235 puslapių knygos istorija bei įvairios spėjamos jos kilmės versijos. Pateikiama ir knygos neįprasto teksto bei iliustracijų fotografijos.

Taip pat svetainėje lankytojai gali tarpusavyje diskutuoti ir pateikti savo versijas dėl vieno ar kito Voinicho rankraščio aspekto.

Pavienių mokslininkų, bandančių iššifruoti šį rankraštį yra ir daugiau. Pavyzdžiui Gabrielis Landinis iš Didžiosios Britanijos.

Siekiama pateikti pilną internetinį rankraščio variantą. Netgi sukurtas specialus daugumos šio rankraščio simbolių šriftas. Originalas vietomis labai išblukęs, sunkiai arba visai neįskaitomas, tad pilnas teksto pristatymas gali šiek tiek užtrukti, teigia G. Landinis.

Kartais labai įdomūs klausimai kyla žmonėms, visiškai netyčia užklydusiems į svetainę. Neseniai buvo gautas laiškas iš Prancūzijos, kuriame pasiūlyta susidomėti vienu muzikiniu kūriniu. Jo atsiradimą inspiravo būtent ši neįskaitoma knyga, teigia R. Zandbergenas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.