aA
Greitkelis Katovicai-Varšuva tampa pražūtingas autobusų iš Lietuvos keleiviams. Per mėnesį čia katastrofa ištiko jau antrą didelę mūsų šalies keliautojų grupę.
Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį apie pirmą valandą nakties autostradoje Katovicai-Varšuva, ties Podkonicų vietove, avariją patyrė iš Paryžiaus į Vilnių vykstantis Kauno bendrovės "Kautra" maršrutinis autobusas.

Avarijoje žuvo 64 metų vilnietė Zinaida Janina Leišienė, o 46 žmonės buvo sužeisti ir išvežioti į artimiausių miestų ligonines. Kelių sužalotųjų būklė tebėra sunki.

Autobusu "Scania" važiavo 47 žmonės - 42 keleiviai, 4 vairuotojai ir palydovas.

Iš Paryžiaus į Vilnių keliavo 34 lietuviai, penki latviai, penki prancūzai, du estai ir vienas vokietis.

Buvo sužeisti beveik visi važiavę žmonės. Visiškai sveikas liko tik vienas vairuotojas. Vakar prieš pietus iš ligoninės išleistas autobuso palydovas.

Liepos 1-ąją paryčiui tame pačiame kelyje, ties Mazovijos Tomašovo miestu, sunkią avariją patyrė 68 turistus iš Lietuvos poilsiauti į Kroatiją vežęs dviaukštis autobusas "Setra".

Be turistų, autobuse tada buvo du vairuotojai ir kelionę organizavusios bendrovės "Viliota" atstovė.

Šioje avarijoje žuvo dvylikametė vilnietė Giedrė Veličkaitė ir 28 metų kaunietė Vilma Liaugaudienė. Šiuo bendrovės "Diližansas" autobusu važiavę 38 keleiviai buvo sužeisti ir paguldyti į keturias artimiausių miestų ligonines.

Abi lietuvių tragedijos vietos - viena šalia kitos: "Kautros" autobusas avariją patyrė tame pačiame kelyje vos septyniais kilometrais arčiau Varšuvos. Sužeisti abiejų autobusų keleiviai atsidūrė tose pačiose ligoninėse.

Pirmosios šalia Mazovijos Tomašovo įvykusios katastrofos aukos sėdėjo autobuso antrojo aukšto gale, o vakar žuvusi Z.J.Leišienė - autobuso priekyje.

Į avarijos vietą, tik gavę apie tai pranešimą, apie pirmą valandą nakties išvyko "Kautros" direktorius Linas Skardžiukas ir brigada žmonių, išsiųstas "Kautros" autobusas parvežti likusiems sveikiems keleiviams bei tiems, kurie pagal sveikatos būklę galės ir norės vykti į Lietuvą.

Šią nelaimingą Lietuvos keleiviams Lenkijos vietą, kurioje prieš keletą savaičių kraupią avariją patyrė dar vienas Lietuvos autobusas, G.Pakusas pavadino užkeikta.

"Kas gali paneigti, kad tai ne sąmoningas maniako kenkimas? Vienas paskui kitą verčiasi du autobusai toje pačioje vietoje - tai kažkas įdomaus", - diversijos galimybės neatmetė "Kautros" direktorius, linkęs manyti, kad tokios dvi avarijos yra neatsitiktinės.

"Lietuvos rytas"