aA
Ketvirtadienį į Makedoniją atvyksta šimtai NATO desantininkų, dalyvausiančių Aljanso operacijoje "Esminė pjūtis", kurią iš viso vykdys 3,5 tūkst. karių ir kurios metu bus surenkami ginklai iš albanų maištininkų.
NATO flag
Pirmieji 90 iš 700 britų desantininkų, vadovausiančių minėtai operacijai, į Makedoniją išskrido anksti ketvirtadienį. "Tai daugiausia aptarnaujantysis personalas", - sakė pareigūnas oro pajėgų Briz Nortono bazėje pietų Anglijoje.

Britų desantininkai Makedonijoje bus dislokuoti per tris dienas. Ketvirtadienį į Makedoniją iš viso išskris maždaug 300 karių, prisidėsiančių prie 400 britų karių avangardo, kuris šioje neramioje Balkanų valstybėje buvo dislokuotas anksčiau ir rengiasi priimti pagrindines pajėgas - steigia štabus ir ginklų surinkimo punktus.

Didžioji Britanija atliks pagrindinį operacijos Makedonijoje vaidmenį ir šioje valstybėje iš viso dislokuos 1,8 tūkst. kareivių. Desantininkai sudarys britų pajėgų branduolį.

"Šiaurės Atlanto taryba trečiadienį patvirtino direktyvą, kuria Jungtinių pajėgų Europoje vyriausiasis vadas, generolas Josephas Ralstonas (Džozefas Ralstonas) įgaliojamas duoti aktyvacijos įsakymą pradėti operaciją "Esminė pjūtis", - trečiadienį rašyta NATO pranešime spaudai.

Kelios valandos po šio paskelbimo Makedonijos sostinėje Skopjėje jau buvo pirmieji prancūzų kariai. Nyderlandų parlamentas pritarė, kad Makedonijoje būtų dislokuota 250 olandų karių.

Berlyne žemesnieji parlamento rūmai - Bundestagas - kitą savaitę turi nuspręsti, ar siųsti į Balkanus 500 vokiečių karių. Vokietija ir Nyderlandai yra vienintelės NATO sąjungininkės, kurių pajėgų dislokavimui užsienyje reikalingas parlamento pritarimas.

Aktyvacijos įsakymą pradėti operaciją į 19 sąjungininkių sostines pagal "tylos procedūrą" NATO išsiuntė antradienį vakare. "Tylos procedūra" reiškia, kad įsakymas įsigalioja automatiškai, jei sąjungininkės per tam tikrą laiką jam nepaprieštarauja.

NATO misija Makedonijoje turėtų trukti tik 30 dienų, bet Balkanų apžvalgininkai abejoja, ar operacijos tikslai bus pasiekti per tokį trumpą laiką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.