aA
Rusijos URM apkaltino Latvijos valdžią tyčiojantis iš seno veterano antifašisto ir jį, iš esmės, kankinant.
Riga
Antradienį išplatintame Rusijos URM pranešime primenama, kad rugpjūčio 17 dieną "Rygos Latgalospriemiesčio rajono teismas, motyvuodamas medicinos ekspertizės išvados neva "nekonkretumu", atmetė kalėjimo administracijos prašymą pirma laiko išleisti į laisvę dėl sveikatos būklės Didžiojo Tėvynės karo ir valstybės saugumo institucijų veteraną Michailą Farbtuchą", kuris pripažintas kaltu dalyvavęs mažiausiai 31 Daugpilio gyventojų šeimos represijose.

Dokumente primenama, jog "tai - 84-erių metų I grupės invalidas, negalintis ne tik vaikščioti bet ir pats apsitarnauti". "Atmetęs prašymą, teismas pasmerkė bejėgį žmogų tolesnėms kančioms, kurios gali būti prilygintos kankinimams", - pabrėžiama pranešime. Jame pažymima, kad "tokie pasityčiojimai iš seno žmogaus turi būti nutraukti".

Drauge dokumente nurodoma, jog jeigu to nepajėgia padaryti Latvijos valdžia, "pasirinkusi savo politiniu koziriu peržiūrėti Antrojo pasaulinio karo rezultatus ir mėginanti pailiustruoti tai tokiais užsakytais procesais", liautis tyčiotis iš veterano turi "pareikalauti tarptautinė bendrija, pirmiausia - ESBO, Europos Taryba, Europos teisių gynimo organizacijos".

Pranešime patikinama, jog Rusija savo ruožtu "toliau gins veteranus antifašistus nuo neteisėto persekiojimo Latvijoje". Šių metų birželio 27 dieną Rygos apygardos teismas, nurodęs į proceso pažeidimus, panaikino žemutinės instancijos teismo sprendimą atsisakyti paleisti M.Farbtuchą, nuteistą už genocidą, pirma laiko ir pavedė teismui išnagrinėti jo bylą pakartotinai.

M.Farbtuchas kreipdamasis į teismą tada pabrėžė, kad jo sveikatos būklė kalėjime smarkiai pablogėjo: ūmėja ligos, ypač galvos smegenų liga, dėl kurios jis esą dažnai prarandąs sąmonę.

1999 metų rugsėjo 27 dieną Rygos apylinkės teismas nuteisė M.Farbtuchą septynerius metus kalėti. Pernai Aukščiausiasis Teismas sumažino jam bausmę nuo septynerių iki penkerių metų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.