aA
Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) lyderis parlamentaras Vytautas Landsbergis įspėja, kad daugiau negu vieno dešiniųjų kandidato iškėlimas į prezidentus bus naudingas kairiesiems, nes skaldys dešiniųjų elektoratą. "Tai bus tiesioginė pagalba pokomunistinei kairei", - pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė V.Landsbergis.
Hands
Prieš kurį laiką kelios vidurio ir dešiniosios partijos pradėjo dialogą dėl vadinamųjų pirminių kandidato į Lietuvos prezidentus rinkimų, per kuriuos išaiškėtų bendras šio politinio spektro jėgų kandidatas. Kai kuriose demokratinėse valstybėse pirminiai rinkimai yra įprastas reiškinys, suteikiantis galimybę visuomenei dalyvauti kandidato parinkime.

Savo galimą kandidatą prezidento rinkimuose svarsto Lietuvos liberalų sąjunga. Anksčiau Lietuvos centro sąjunga (CS) ir Kazio Bobelio vadovaujama politinė partija "Lietuvos krikščionys demokratai" pareiškė nepritariančios pirminiams rinkimams.

Centristų nuomone, tai per daug kainuotų ir nebūtų patikima, o krikščionių demokratų nuomone, geriausias dešiniųjų kandidatas ir taip aiškus - partijos lyderis K.Bobelis.

Konservatorių lyderis teigė, jog dėl vieno dešiniųjų kandidato iškėlimo sutaria TS(LK), Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, taip pat šią idėją remia Lietuvos tautininkų sąjunga, Tėvynės liaudies partija, Demokratų partija ir Moderniųjų krikščionių demokratų sąjunga.

Su šių partijų atstovais konservatoriai kandidato į prezidentus kėlimą aptarė rugpjūčio 2 d.

Nors kai kurias iš šių partijų remia tik po 1 proc. ar 1,5 proc. rinkėjų, sudėjus visų partijų elektoratą, pasak V.Landsbergio, "gaunasi ne taip jau ir mažai".

"Vienyti rinkėjus už vieną kandidatą yra daug svarbiau negu vienyti partijas. (.) Diskusijos dėl dešiniųjų partijų jungimosi yra mažiau perspektyvios. Jos tik nukreiptų dėmesį", - teigė jis.

Be to, konservatorių lyderio nuomone, dešiniųjų sugebėjimas susitarti dėl bendro fronto sudarymo gali pritraukti ir abejojančius rinkėjus.

V.Landsbergis pažymėjo, jog Lietuvos dešinieji turėtų imti pavyzdį iš Bulgarijos dešiniųjų bei Baltarusijos opozicijos, kurie sugebėjo susitarti dėl vieno kandidato į prezidentus.

"Svarbiausias dalykas - būti ne prastesniems negu Baltarusijos opozicija", - sakė konservatorius.

Pirminiai rinkimai, pasak V.Landsbergio, atspindėtų "demokratijos raidą ir brandą" Lietuvoje.

Konservatorių lyderio V.Landsbergio nuomone, pirminiuose dešiniųjų kandidato į prezidentus rinkimuose galėtų dalyvauti ir dabartinis valstybės vadovas Valdas Adamkus, jeigu jis apsispręstų kandidatuoti antrai kadencijai, tačiau pažymėjo, jog partijos negali laukti, kol prezidentas priims sprendimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.