aA
Pasikėsinimas įvyko Kalnų Karabacho sostinėje Stepanakerte. Maždaug 1 val. nakties nusikaltėliai iš automobilio apšaudė A. Gukasianą ir sužeidė jį į kojas. Taip pat sužeisti du jo asmens sargybiniai, pranešė Kalnų Karabacho vyriausybės atstovas spaudai.

Pasak jo, A. Gukasiano gyvybei pavojus negresia.

Po pasikėsinimo suimtas buvęs Kalnų Karabacho gynybos ministras Samvelis Babajanas, kuris, kaip įtariama, yra susijęs su šiuo išpuoliu, pareiškė "Reuters" Armėnijos saugumo atstovai.

A. Gukasianas ir S. Babajanas varžosi dėl valdžios Kalnų Karabache. Oficialiai Kalnų Karabachas priklauso Azerbaidžanui, tačiau jo gyventojai daugiausiai yra etniniai armėnai.

Vėliau A. Gukasianas greičiausiai bus nuvežtas toliau gydyti į Armėnijos sostinę Jerevaną, sakė "Reuters" Kalnų Karabacho vyriausybės atstovai.

"Jo kojų kaulai smarkiai sužaloti. Iš jų mažai kas liko", sakė vienas atstovų.

1988 metais, paskutinėmis Sovietų Sąjungos gyvavimo dienomis, Kalnų Karabachas atsiskyrė nuo Azerbaidžano. Tai sukėlė karą, kuriame žuvo mažiausiai 35 000 žmonių. 1994 metais buvo sutartas ugnies nutraukimas. Dabar Kalnų Karabachas tvarkosi kaip nepriklausoma valstybė ir palaiko glaudžius ryšius su Armėnija, su kuria ilgainiui Stepanakertas nori sudaryti sąjungą. Kalnų Karabacho kariuomenė taip pat kontroliuoja didelius Azerbaidžano teritorijos ruožus.

S. Babajanas griežtai priešinosi bet kokiam kompromisui su Azerbaidžanu, siekiant oficialiai užbaigti karą, kuris pakirto tiek Azerbaidžano, tiek Armėnijos ekonomines išgales.

Kalnų Karabachas nebeturi jokių realių ryšių su Azerbaidžanu, tačiau Baku atmeta šios srities oficialiaus atsiskyrimo galimybę.

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO) pastaruoju metu siūlė, kad Kalnų Karabachas tik juridiškai liktų Azerbaidžano dalimi, išsaugodamas faktinę nepriklausomybę ir glaudžius ryšius su Armėnija. Tačiau abiejų pusių griežto kurso šalininkai priešinasi tokiam susitarimui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.