aA
Negali atsakyti net ir į lengviausią egzamino klausimą? Viskuo kaltas stresas. Kaip parodė neseniai atliktų tyrimų rezultatai, stresas iš tikrųjų gali labai apsunkinti smegenyse saugomų faktų ir detalių atsiminimą.
Kaip teigia tyrimų autoriai, atmintis gali trumpam sutrikti egzaminų, darbo interviu, testamento išklausymo ir panašiose nemažą stresą sukeliančiose situacijose.

Šveicarų mokslininkas Dominique de Quervainas kartu su kolegomis savo tyrimų rezultatus pagrindė 36-ių suaugusiųjų atliktais atminties testais. Tyrimo dalyviai turėjo pasistengti įsiminti 60 vokiškų daiktavardžių, iš kurių kiekvienas kompiuterio ekrane buvo parodytas ne ilgiau kaip 4 sekundes. Vėliau žmonės turėjo užrašyti tiek daiktavardžių, kiek prisiminė. Kitame teste dalyviams reikėjo tuos pačius žodžius išrinkti iš platesnio žodžių sąrašo.

Norėdami išsiaškinti streso poveikį atminčiai, mokslininkai tyrimo dalyviams testo metu davė kortizono tablečių, kurios padidintų kortizolio, hormono paprastai pasigaminačio stresinėse situacijose, kiekį kraujyje.

Kaip rašomą tyrimų ataskaitoje, išgėrę kortizono tabletes, tyrimo dalyviai prisiminė daug mažiau žodžių nei įprastai. Kitų atminties galimybių pakitimias nebuvo pastebėtas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.