aA
Makrobiotika yra sveikatos ir ilgaamžiškumo menas ir mokslas , kuris remiasi tyrinėjimu ir supratimu ryšių bei tarpusavio sąveikos tokių dalykų, kaip maistas, kurį valgome, mūsų gyvenimo būdas ir aplinka, kurioje gyvename.
Makrobiotika
Makrobiotika
Gyvenimo trukmei turi įtakos maistas, kurį valgome, socialiniai santykiai, klimatas, geografinė padėtis, kurioje gyvename, bei daugelis kitų dalykų.

Atsižvelgiant į visus faktorius, kurie svarbūs mūsų gyvenime, makrobiotika yra vienas iš natūraliausių būdų, padedantis išlaikyti gerą savijautą ir sukurti harmoniją su natūralia aplinka. Kadangi maistas, gėrimai bei gyvenimo būdas, kurį renkamės yra aplinkos veiksniai, kurie veikia mūsų sveikatą ir sukuria mus būtent tokius, kokie esame, makrobiotika akcentuoja teisingos mitybos ir gyvenimo būdo svarbą.

Makrobiotikos mokslas remiasi nuo seno žinomais filosofų, mokslininkų ir gydytojų teoriniais bei praktiniais principais. Terminas “makrobiotika” yra kilęs iš Graikų kalbos (“macro” – didelis, ilgas, “bios” – gyvenimas). Pirmasis šį terminą panaudojo Hipokratas – vakarų medicinos tėvas. Naujausi išradimai makrobiotikos srityje buvo padaryti Michio Kushi, kurį įkvėpė filosofas – rašytojas Georges Ohsawa. George Ohsawa išspausdino daug darbų japonų, anglų bei prancūzų kalbomis. Savo darbuose jis puikiai sugebėjo sugretinti 5000 metų senumo rytų medicinos patirtį su vakarietiškomis tradicijomis.

Naudodami makrobiotikos principus, tūkstančiai žmonių sugebėjo suderinti aplinkos, mitybos ir gyvenimo būdo įtaką ir taip prailgino savo gyvenimą, pasveikdami nuo daugelio ligų, tokių kaip širdies ligos, vėžys, diabetas ir daugelio kitų. Sveikatai atstatyti makrobiotika gali būti naudojama drauge su įprastiniu medicininiu gydymu, priimtinu visokių religijų bei kultūrų žmonėms.

Kai kurie tradiciniai ir pagrindiniai makrobiotikos principai yra visiems gerai žinomi: valgyti daugiau neskaldytų grūdų, pupelių, šviežių daržovių, rinktis kuo įvairesnį maistą, valgyti reguliariai, tačiau nedideliais kiekiais, ilgai kramtyti, palaikyti aktyvų gyvenimo būdą bei teigiamą požiūrį į pasaulį.

Pagrindiniai mitybos bei gyvenimo būdo patarimai žmonėms, gyvenantiems vidutiniame, keturių metų laikų klimate buvo sukurti Michio Kushi. Šie patarimai apžvelgia pagrindines mitybos proporcijas drauge su sveikesniu gyvenimo būdu, tačiau nesiekia apibrėžti specifinių taisyklių, kurių reikėtų laikytis, kadangi tai priklauso nuo konkretaus žmogaus poreikių bei situacijų.

Toliau pateiksime standartinius Michio Kushi makrobiotikos mitybos bei gyvenimo stiliaus pasiūlymus. Maisto rūšys bei dienos normos žmonėms, gyvenantiems vidutiniams klimate:

Neskaldyti grūdai

50% visos dienos normos

Rekomenduojami natūraliai užauginti neskaldyti grūdai, kuriuos galima paruošti įvairiais maisto gaminimo būdais. Gali būti naudojami tokie grūdai: ryžiai, miežiai, soros, avižos, kukurūzai, rugiai, kviečiai. Taip pat į rekomenduojamą grūdų normą gali įeiti ir makaronai bei duona.

Daržovės

Maždaug 20 - 30% dienos normos

Natūraliai išaugintos daržovės gali būti paruošos įvairiais būdais, tiek gamintos ant garų, tiek virtos ar keptos nerafinuotame, šaltu būdu spaustame aliejuje. Nedideli kiekiai gali būti naudojami šviežioms salotoms gaminti, taip pat truputį daržovių galima pamarinuoti.

Kasdien vartoti galima šias daržoves: žalius kopūstus, brokolius, žiedinius kopūstus, moliūgus, petražoles, kinietiškus kopūstus, svogūnus, ridikėlius, ropes, morkas.

Retkarčiais (2 – 3 kartus per savaitę) galima valgyti agurkus, salierus, salotas.

Dažnai vartoti nepatariama šių daržovių: bulvių, pomidorų, baklažanų, paprikos, špinatų, cukinijos.

Pupelės ir jūrų daržovės

Maždaug 5 - 10 % dienos normos

Geriausia yra vartoti lęšius. Jūros daržovės yra svarbi makrobiotikos mitybos dalis, nes turi svarbių organizmui mineralų bei vitaminų.

Sriubos

Maždaug 5 - 10 % normos

Sriubos gali būti verdamos iš daržovių, jūros daržovių, grūdų ar pupelių.

Gėrimai

Rekomenduojami gėrimai:

Ryžių arbata, pienių šaknų arbata bei grūdų kava. Visos tradicinės arbatos, neturinčios aromatinių medžiagų bei stimuliuojančių savybių taip pat gali būti vartojamos.

Gerti geros kokybės vandenį rekomenduojama, tačiau jis turi būti geriamas be ledo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.