aA
Prabėgus kelioms minutės po to, kai paaiškėjo, kad dabartinis Taivano prezidentas Chen Shui-bianas (Čen Šiubianas) per plauką laimėjo rinkimus, opozicijos kandidatas Lien Chanas (Lien Čanas) pareiškė, jog šeštadienį vykęs balsavimas buvo nesąžiningas ir pareikalavo pripažinti jį negaliojančiu.
Chen Shui-bian
Chen Shui-bian
© Reuters/Scanpix
Rinkimų išvakarėse per, kaip manoma, pasikėsinimą pašautas Chen Shui-bianas laimėjo tik 29 518 balsų persvara, o iš viso rinkimuose balsavo 12,9 mln. rinkėjų. Taivano istorijoje tai mažiausia persvara laimėti prezidento rinkimai, kurių baigtis - kuo beveik neabejojama - supykdys Kiniją.

"Rinkimų rezultatas buvo nesąžiningas", - prie rinkimų štabo susirinkusiai triukšmingai miniai sakė Nacionalistų partijos lyderis Lien Chanas. Sarkazmo kupinoje rinkimų kampanijoje daugiausia dėmesio buvo skiriama santykiams su sena prieše Kinija ir klausimui dėl neaiškaus Taivano statuso.

"Mes norime paduoti prašymą paskelbti rinkimus negaliojančiais, - teigė Lien Chanas. - Mes reikalaujame, kad Centrinė rinkimų komisija surinktų ir užantspauduotų visas balsadėžes".

Lien Chanas tvirtino, kad būtina išsiaiškinti visas rinkimų išvakarėse surengto pasikėsinimo į Chen Shui-bianą aplinkybes, tačiau nepasakė, ką pats įtaria prisidėjus prie šio incidento. Nuo tada, kai užpuolikai mažiausiai du kartus šovė į Chen Shui-bianą ir drauge su juo buvusią viceprezidentę Annette Lu (Anet Lu), policija nesuėmė nė vieno asmens.

"Iki šiol nėra aiški tiesa apie vakarykštį šaudymą, - kalbėjo jis. - Jo poveikiui šiems rinkimams įvardyti net nereikia žodžių, jo poveikis buvo tiesioginis. Jį gaubiančios abejonės mums palieka vieną bendrą įspūdį - rinkimai yra nesąžiningi".

Jis taip pat užsipuolė ir išplūdo Chen Shui-bianą bei jo Demokartinę pažangos partiją vykdžius užgaulią rinkiminę kampaniją.

"Jie ėmėsi tiek daug, tiek daug veiksmų, kurie yra nepriimtini, yra tiek daug įtarimų. Įtarimų debesį sukėlė ne vienas, o ištisa virtinė veiksmų", - turėdamas omenyje pasikėsinimą, sakė pralaimėjęs kandidatas.

Atkreipęs dėmesį į kampaniją lydėjusias nepastovias nuotaikas ir paskelbęs precedento neturintį reikalavimą perskaičiuoti balsus, Lien Chanas taip pat paragino Taivaną laikytis rimties.

"Aš nuoširdžiai prašau visus būti protingais ir šaltakraujiškais", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.