aA
Socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Brazauskas nesirengia dalyvauti galimuose pirmalaikiuose prezidento rinkimuose. Tai, dienraščio "Lietuvos ryto" žiniomis, paaiškėjo per penktadienį Vilniuje vykusį buvusio šalies vadovo Valdo Adamkaus ir Socialdemokratų partijos vicepirmininkų - Vytenio Andriukaičio ir Česlovo Juršėno - slaptą susitikimą.
Algirdas Brazauskas
Algirdas Brazauskas
© ELTA
Pasak dienraščio, maždaug valandą politikai kalbėjosi apie svarbiausias šalies aktualijas, tarp jų - ir galimus pirmalaikius prezidento rinkimus.

V.Adamkus yra viešai pareiškęs, jog neketina pats kelti savo kandidatūros pirmalaikiuose prezidento rinkimuose. Nepaisant to, politikos kuluaruose jis yra laikomas vienu realiausių pretendentų į kandidatus, galinčiu gauti platų daugumos politinių jėgų palaikymą.

"Lietuvos ryto" teigimu, penktadienio susitikime V.Adamkus mėgino išsiaiškinti, ką rengiasi daryti A.Brazauskas, taip pat laikomas galimu realiu kandidatu pirmalaikiuose prezidento rinkimuose.

Pasak dienraščio, paklausęs kairiųjų apie A.Brazausko, kadenciją baigęs prezidentas išgirdo Č.Juršėno atsakymą, jog jo partijos pirmininkas kol kas nesirengia dalyvauti galimuose rinkimuose.

Tiesa, socialdemokratų lyderiai V.Adamkų patikino, jog jie galutinai dar nenuleido rankų ir dėl to tebesikalba su A.Brazausku.

V.Adamkus "Lietuvos rytui" patvirtino, jog mėgino sužinoti, ar A.Brazauskas dalyvautų pirmalaikiuose rinkimuose.

Tačiau apie tai, kokį atsakymą išgirdo, buvęs šalies vadovas kalbėjo aptakiai: "Buvo pasikeitimas informacija ir aš pasakiau, jog esu girdėjęs, kad ponas A.Brazauskas svarsto, ar kandidatuoti, ar ne. Buvo diplomatiškai atsakyta, kad šis klausimas - jų vidaus reikalas, jie kalbasi ir kol kas atsakymo dar nėra".

Nei Č.Juršėnas, nei V.Andriukaitis šio susitikimo apskritai nekomentavo.

Tai, kad A.Brazauskas kol kas nesirengia rungtis galimuose prezidento rinkimuose, "Lietuvos rytui" neoficialiai tvirtino ir kai kurie žemesnio rango socialdemokratų vadovai.

Premjeras savo aplinkos žmonėms jau yra atvirai išdėstęs, jog tuo atveju, jei jis taptų prezidentu, po Seimo rinkimų jam vis tiek tektų dirbti ne su "savo" valdančiąja dauguma.

Teigiama, jog A.Brazauskas labiausiai nuogąstauja, kad premjero poste bus Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.

Socialdemokratų partijos stovykloje girdėti vis garsesnių balsų, jog dėl pirmalaikių prezidento rinkimų kuo greičiau reikėtų apsispręsti ir jų koalicijos partnerių socialliberalų lyderiui, Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui.

Parlamento vadovas iki šiol tik užuominomis kalba apie savo politinius planus.

Pirmalaikiai prezidento rinkimai gali įvykti, jeigu per apkaltą Seime būtų nušalintas dabartinis valstybės vadovas Rolandas Paksas. Speciali parlamentinė apkaltos komisija jį apkaltino šešiais punktais sulaužius Konstituciją ir priesaiką.

Kaltinimus pažeidus pagrindinį valstybės įstatymą turi patvirtinti arba paneigti Konstitucinis Teismas. Seimas apkaltos procedūroje padarė pertrauką, kol bus paskelbtos Konstitucinio Teismo išvados.

Planuojama, kad balsavimas dėl prezidento R.Pakso nušalinimo bus surengtas balandį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.