aA
Prezidento patarėjas teisės klausimais Visvaldas Račkauskas paneigė žiniasklaidos pranešimus, esą 1994 metais jis "gelbėjęs" Remigijų Ačą, pakliuvusį Baltarusijoje su traktorių kontrabanda. Pasak V. Račkausko, su buvusiu Prezidento patarėju R. Aču jis iš viso susipažinęs tik 2003 m. vasario 26 d.
Visvaldas Račkauskas
Visvaldas Račkauskas
© ELTA
"Jokių neteisėtų veiksmų nei 1994 metais, nei pastaraisiais metais nedariau ir nedarysiu", - sakė V. Račkauskas, žurnalistų paprašytas pakomentuoti pranešimus apie neva prieš 10 metų buvusią jo pagalbą R. Ačui.

Žiniasklaidos pranešimais, buvęs Prezidento Rolando Pakso patarėjas Remigijus Ačas praėjusį dešimtmetį Baltarusijoje buvo teistas už kontrabandą, o nelegalią traktorių siuntą jam galėjo padėti atgauti dabartinis šalies vadovo patarėjas teisės klausimais Visvaldas Račkauskas.

Anot žiniasklaidos, 1994 m. vasarį R. Ačas, tuomet dirbęs bendrovės "Cerara" komercijos direktoriumi, buvo sulaikytas Baltarusijos ir Ukrainos pasienyje. Teigiama, kad jis su fiktyviais dokumentais bandė nelegaliai išvežti 19 Baltarusijoje pagamintų traktorių.

Žiniasklaidos teigimu, Baltarusijos teismas bylą tyrė pusę metų ir pripažino R. Ačą kaltu. Jam buvo skirta 30 tūkstančių rublių bauda. Pranešimuose taip pat teigta, kad Lietuvoje šią bylą kuravo tuometinis policijos pareigūnas V. Račkauskas. Jis prašė kaimyninės šalies kolegų nekonfiskuoti traktorių. Baltarusijos teismas į šį prašymą atsižvelgė.

Penktadienį V. Račkauskui žurnalistai taip pat pateikė Baltarusijos teismo sprendimą dėl R. Ačo ir paprašė jį pakomentuoti. Susipažinęs su juo V. Račkauskas sakė, kad tai ne teismo sprendimas, o nutartis administracinėje byloje už muitinės taisyklių pažeidimą, transportuojant krovinį.

"Aš neradau žodžio kontrabanda šioje nutartyje", - teigė V. Račkauskas.

Tuo tarpu kaip skandalingą ir net pavojingą atvejį Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas vertina buvusio Prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Remigijaus Ačo nuslėptą teistumo už kontrabandą faktą.

"Čia yra skandalingas atvejis, kada tokio lygio pareigūnas turi nepaviešintus, jį kompromituojančius biografijos faktus. Manau, kad tai yra pavojinga", - sakė penktadienį žurnalistams A. Paulauskas.

Jo nuomone, žmogus, eidamas į tokias pareigas, turi deklaruoti tokį faktą. "Kaip jis jį komentuos, tai yra jo asmeninis reikalas. Mes priimsime ar nepriimsime tą komentarą, bet jis negali leisti niekam, kad jį šantažuotų tuo pačiu faktu", - sakė A. Paulauskas, komentuodamas LNK parodytus dokumentus, įrodančius, kad R. Ačas, prieš pradėdamas politinę karjerą, Baltarusijoje buvo teistas už kontrabandą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.