aA
Daugelis apklaustų Lietuvos politikos apžvalgininkų bei politologų mano, jog socialdemokratus su socialliberalais suvienijo privatizavimas, artėjantys prezidento rinkimai ir giminingos programos, pranešė "Žinių radijas". Taip į klausimą apie šių partijų vienijimosi į naują daugumą priežastis atsakė 34 proc. respondentų.
A.Brazauskas, A.Paulauskas ir K.Prunskienė
26 proc. apklaustųjų mano, kad socialdemokratus su socialliberalais suvienijo tik privatizavimas, 20 proc. - noras išlikti (patekti į) valdžioje, 11 proc. (4) - giminingos programos, 8,6 proc. (3) - prezidento rinkimai.

Dauguma apklaustų politikos apžvalgininkų bei politologų - 83 proc. - mano, jog po ankstesnės liberalų ir socialliberalų koalicijos valdymo Lietuvos ekonomikos būklė liko iš esmės nepakitusi.

Į klausimą, ko kią ekonominę būklę paliko liberalų ir socialliberalų koalicija, 8,6 proc. atsakė, kad ekonomikos būklė žymiai geresnė, palyginus su paveldėta iš Andriaus Kubiliaus vyriausybės, 8,6 proc. atsakė, kad ekonominė situacija visiškai nepakito.

31,4 proc. respondentų mano, jog prezidentas rėmė socialliberalų, liberalų, centristų ir moderniųjų krikščionių demokratų koaliciją dėl sutapusių koalicijos ir prezidento politinių krypčių, nors ir matė, kad gali būti sunkumų.

Kiti 29 proc. apklaustųjų teigė, jog prezidentas tikėjo, kad koalicija, nors ir neturėdama realios daugumos Seime, sugebės įvykdyti liberalias reformas, 26 proc. atsakė, kad prezidentas šią koaliciją formavo todėl, kad valdant tokiai koalicijai prezidento įtaka galėjo išaugti.

Į klausimą, kaip ekonomika vystysis socialdemokratų ir socialliberalų koalicijos valdymo metu, 51,4 proc. apklaustų politologų ir politikos apžvalgininkų teigė, jog ekonomika toliau kils, 37 proc. - ekonomikos augimas sustos, 14 proc. - jog tai priklausys nuo to, kaip protingai bus įgyvendinama naujoji programa.

Per apklausą apklausta 40 politikos apžvalgininku bei politologų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.