aA
Taivano prezidentas Chen Shui-bianas (Čen Šuibianas), į kurį per kampanijos renginį rinkimų išvakarėse buvo šauta, jau išrašytas iš ligoninės, penktadienį patvirtino jo partijos atstovas spaudai.
Pasikėsinimas į Taivano prezidentą
Pasikėsinimas į Taivano prezidentą
© Reuters/Scanpix
Televizijos reportažuose buvo matyti, kaip iš salos pietuose esančio Tainano miesto ligoninės "Chi Mei" išvažiuoja transporteris tamsintais stiklais ir lydimas apsaugininkų.

Prezidentas savo lėktuvu turi išskristi atgal į Taibėjų ir grįžti į prezidentūrą, praneša vietos televizijos stotys.

Chen Shui-bianas, kuriam kulka kliudė pilvą, pats galėjo nueiti į ligoninės priėmimo skyrių. Žaizdai susiūti prireikė 14 dygsnių, sakė ligoninės direktorius Jan Chi-hsienas (Dzan Čihsienas).

Prezidentas buvo sužeistas tuo metu, kai jo kortežas važiavo per Tainano miestą salos pietuose.

Gydytojai pateikė 11 cm ilgio ir dviejų cm gylio žaizdos ties juosmeniu nuotrauką ir sakė, kad kulka nebuvo įstrigusi kūne.

Ant viceprezidentės Annette Lu (Anet Lu) dešinio kelio taip pat yra maždaug dviejų cm ilgio žaizda, bet kaulai neskilo.

Gydytojai nenurengę prezidento padarė rentgeno nuotrauką, kuri parodė, kad kažkoks cilindro pavidalo objektas, kuris pasirodė esantis kulka, buvo įstrigęs jo drabužiuose.

Chen Shui-bianas jautėsi gana gerai ir prieš išvykdamas iš ligoninės galėjo pasikalbėti su savo žmona ir kampanijos organizatoriais.

Tretieji visuotiniai prezidento rinkimai įvyks šeštadienį, kaip ir numatyta, nurodo pareigūnai. "Pagal rinkimų įstatymą, jie vyks, kaip numatyta, nebent kuris nors kandidatas mirtų", - sakė Centrinėje rinkimų komisijoje.

Kol kas neaišku, ar šis incidentas padės Chen Shui-bianui užkariauti rinkėjų simpatijas.

Chiou I-jenas sakė, kad vienintelis šūvis buvo paleistas maždaug 1 val. 45 min. vietos (7 val. 45 min. Lietuvos) laiku, kai prezidentas ir viceprezidentė važiavo atviru visureigiu.

Vienas prezidento gimtojo Tainano miesto ligoninės pareigūnas sakė, kad Chen Shui-biano kortežas atvyko į ligoninę, kuri pradėta saugoti.

"Kulka pirmiausia kliudė viceprezidentės kelį, o tada - prezidentą", televizijai TVBS sakė Chen Shui-biano Demokratinės pažangos partijos parlamentaras Wang Hsin-nanas (Vang Hsinanas), kuris buvo prezidento palydoje.

Chen Shui-bianas pats galėjo nueiti į priėmimo skyrių, o viceprezidentei reikėjo pagalbos, televizijai pasakojo vienas liudininkas.

Tai ne pirmoji Chen Shui-biano akistata su smurtu. 1985 metais Tainane jo žmoną Wu Shu-chen (Vu Šučen) pervažiavo sunkvežimis ir ji nuo juosmens liko paralyžiuota. Ji buvo išėjusi į gatves padėkoti rinkėjams po apygardos vadovo rinkimų, kuriuos jos vyras pralaimėjo.

Chen Shui-bianas, kurio partija vykdo agresyvią nepriklausomybės nuo Kinijos politiką, siekdamas perrinkimo varžosi su Nacionalistų partijos lyderiu Lien Chanu (Lien Čanu), kuris palaiko susitaikymo su Pekinu poziciją.

Lien Chanas buvo informuotas apie šį incidentą ir išreiškė savo susirūpinimą, pranešė TVBS. Kiek vėliau opozicijos kandidatas paskelbė dėl šio incidento nutraukiantis savo kampanijos renginius.

"Dėl tokios ypatingos padėties nusprendėme šį vakarą sustabdyti mūsų kampaniją", - per spaudos konferenciją Taibėjuje sakė jis.

Chen Shui-bianas ir Lien Chanas per šią rinkimų kampaniją atkakliai varžėsi. Rinkimų baigtį gali nulemti vos keli šimtai tūkstančių iš 16,5 mln. galimų balsų.

Visuomenės apklausas paskutines 10 kampanijos dienų buvo draudžiama rengti.

Chen Shui-bianas surengė prieštaringai vertinamą referendumą dėl salos gynybos sustiprinimo - šis balsavimas vyks šeštadienį kartu su prezidento rinkimais. Tai papiktino Pekiną, kuris referendumą laiko žingsnių dėl nepriklausomybės pranašu.

JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) yra perspėjęs tiek Pekiną, tiek Taibėjų nepažeisti status quo.

Kinija šį referendumą laiko pirmuoju bandymu balsuoti dėl Taivano nepriklausomybės, o tai esą galėtų išprovokuoti karą.

Abu kandidatai prognozavo savo pergalę, bet pripažino, kad ji gali būti pasiekta nedidele persvara. Prezidento partija tikisi laimėti 1,2 proc. persvara.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.