aA
Daugiau kaip dvidešimt iš šešiasdešimties Lietuvos savivaldybių nusprendė duoti į teismą valstybę.
Savivaldybės pavedė teisme jų interesams atstovauti Lietuvos savivaldybių asociacijai. Į teismą ketinama kreiptis rugpjūtį.

Savivaldybių asociacijos direktoriaus pareigas laikinai einantis asociacijos patarėjas savivaldybių finansų ir ekonomikos klausimais Rimantas Čapas BNS sakė, kad savivaldybės ketina kreiptis į teismą dėl pažeistų teisių atstatymo.

Pasak jo, kol kas dar laukiama kitų savivaldybių apsisprendimo ir nėra aišku, koks kelias bus pasirinktas, bet ketinama kreiptis į teismą ir dėl konkrečios žalos atlyginimo.

R. Čapas sakė, jog tvirtinant 2000 metų biudžetą, savivaldybėms nebuvo skirtos lėšos, kurios priklausė pagal Savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodikos įstatymo pakeitimo įstatymą.

Šiame įstatyme yra numatoma, kad savivaldybėms priskyrus naujas funkcijas, jų vykdymui privaloma skirti lėšas.

"Savivaldybėms buvo skirtos naujos funkcijos, o valstybė neskyrė pinigų šitoms funkcijoms vykdyti, nors tai yra numatyta įstatymuose", sakė R. Čapas.

Kol kas dar yra tikslinami duomenys, kokia žala savivaldybėms buvo padaryta nevykdant minėto įstatymo. Iš viso savivaldybėms naujų funkcijų vykdymui neskirta apie 85-90 mln. litų, tačiau ne visos savivaldybės nusprendė kreiptis į teismą, todėl neaišku, kokio dydžio pretenzijos bus pareikštos valstybei.

R. Čapas mano, kad kitos savivaldybės neįgaliojo jų interesų atstovauti teisme, nes nesitiki, kad bus laimėtas procesas.

Pasak jo, Konstitucijoje numatytos savivaldybių teisės ginti savo interesus teisme, bet Administracinių bylų teisenos įstatymas suspenduoja savivaldybių teisių įgyvendinimą, nes neleidžia apskųsti centrinių valdžios institucijų sprendimų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.