aA
Prezidentui Rolandui Paksui gali tekti antrą kartą pateikti savo paaiškinimus Konstituciniam Teismui (KT), šiuo metu vertinančiam kaltinimus valstybės vadovui pažeidus Konstituciją.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
Kaip posėdyje ketvirtadienį pranešė KT pirmininkas Egidijus Kūris, teismas nusprendė kviesti prezidentą pateikti paaiškinimus, nes jo atstovai - advokatai Gediminas Baublys, Evaldas Rapolas ir Kęstutis Švirinas - negalėjo pateikti suinteresuoto asmens - prezidento - požiūrio ir vertinimo.

Klausimų teismui iškilo dėl praėjusių metų kovo 17 dieną įvykusio R.Pakso ir jo rinkimų kampanijos finansinio rėmėjo Jurijaus Borisovo susitikimo. Teismo nuomone, būtina išsiaiškinti prezidento poziciją šiuo klausimu.

Posėdyje ketvirtadienį R.Pakso atstovai kelis kartus teigė nežinantys prezidento pozicijos, nors prezidentas savo trims advokatams yra pavedęs vesti bylą ir jam atstovauti.

Apie šį pavedimą R.Paksas laišku informavo KT. Kada prezidentas bus kviečiamas į posėdį, paaiškės vėliau.

Teismo sprendimu džiaugėsi Seimui byloje atstovaujantis parlamentaras Raimondas Šukys, kuris tikisi, kad prezidentas paaiškins tuos klausimus, kurie buvo kilę Seimo specialiajai tyrimo komisijai, tačiau kuriai savo nuomonės ir paaiškinimų prezidentas nepateikė.

Prezidento patarėjas Sigutis Jačėnas ketvirtadienį BNS teigė, kad R.Paksas, ketvirtadienį besilankantis Šiauliuose, nieko nežinojo apie KT ketinimus, todėl pateikti komentarų šiuo klausimu negalintis.

R.Paksas kartą jau teikė parodymus KT, šiam pernai gruodį nagrinėjant prezidento dekreto dėl Lietuvos pilietybės suteikimo išimties tvarka savo rinkimų kampanijos finansuotojui Jurijui Borisovui atitikimą Konstitucijai.

Tai buvo pirmasis kartas, kuomet prezidentas teikė parodymus teismui. KT nuo antradienio nagrinėja Seimo paklausimą, ar R.Pakso kai kurie konkretūs veiksmai prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui - Konstitucijai.

Seimo Specialiosios tyrimo komisijos išvadose R.Paksas kaltinamas šešiais atvejais pažeidęs Konstituciją ir prezidento priesaiką.

Nuo Konstitucinio Teismo išvados priklausys apkaltos prezidentui rezultatas, dėl kurios parlamentarai planuoja balsuoti balandį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.