aA
Kaliningrade opozicinės partijos ir judėjimai surengė protesto mitingą prieš vokiečių kulto statinių perdavimą Rusų Ortodoksų Bažnyčiai (ROB). Nors diena šalta, miesto centre esančiame skvere prie monumento "Motina - Rusija" susirinko maždaug 80 žmonių į akciją, kuri vyko su komunistų, partijos "Rusijos patriotai" ir judėjimo "Solidarumas" vėliavomis. Srities VRV duomenimis, akcijoje dalyvavo daugiau nei 50 žmonių.
Kaliningrade - mitingas prieš vokiečių statinių perdavimą Ortodoksų Bažnyčiai
© RIA/Scanpix

Protestuotojai laikė įvairius plakatus ir transparantus. Juose Rusų Ortodoksų Bažnyčia, taip pat valdžia, kuriai atstovauja partija "Vieningoji Rusija", kaltinamos "siekiant atimti iš visuomenės kultūros paveldą", perdavusi jį tik vienai konfesijai.

Per akciją buvo priimtas kreipimasis į valdžią, reikalaujant panaikinti įstatymą dėl kultūros objektų perdavimo ROB, taip pat kreipimasis į srities prokurorą, kad būtų patikrinti teisės aktų duomenys.

Tuo tarpu išrinkta judėjimo taryba jau pritarė lapkričio 30 dienos kultūros veikėjų kreipimuisi į Kaliningrado srities gubernatorių, kuriame siūloma surengti kuo atviresnę ir viešesnę diskusiją dėl federalinio įstatymo "Perduoti religinėms organizacijoms religinės paskirties turtą, priklausantį valstybei ar savivaldybėms" vykdymo.

Kaip jau pranešta, spalio 28 dieną Kaliningrado srityje buvo priimtas įstatymas perduoti ROB nuosavybėn 15 regioninių kultūros paveldo objektų, tarp kurių yra katalikų ir liuteronų bažnyčių ir ordino pilių.

Lapkričio pabaigoje Kaliningrado srities dūmoje buvo pasirašyti dokumentai perduoti ROB kai kuriuos srities nuosavybėje esančius religinės paskirties objektus. Dokumentus pasirašė Baltijos vyskupas Serafimas ir Kaliningrado srities turto agentūros vadovė Irina Sidorenkova.

Po sutarčių dėl nuosavybės pasirašymo Kaliningrado vyskupija iš karto perdavė šiuos objektus neatlygintinai naudotis kultūros ir švietimo įstaigoms, esančioms minėtuose objektuose.

Tačiau Kaliningrado visuomenė skirtingai vertina šį įstatymą. Į protestus įsijungė ir ėmė jiems vadovauti komunistai ir partija "Rusijos patriotai", kiti visuomenės judėjimai. Perdavimo priešininkai jau surengė Kaliningrade du protesto piketus, taip pat nusiuntė atvirus kreipimusi šalies ir ROB vadovybėms.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.