aA
Šiandien 18 valandą Senosios gimnazijos salėje su visuomene susitiks šalies Prezidentas Rolandas Paksas. Palangiškiai tvirtina pasirengę gerai sutikti valstybės vadovą.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
Ignoruoti neketina

Mero pavaduotojas Mindaugas Skritulskas “Vakarinę Palangą” patikino, jog kurorto vadovai Prezidento vizito ignoruoti tikrai nesirengia. Prieš susitikimą su miesto gyventojais R.Paksas lankysis Savivaldybėje ir susitiks su miesto meru Pranu Žeimiu. Meras bei abu vicemerai ketina dalyvauti ir Prezidento susitikime su visuomene. Pasak M.Skritulsko, miestas susitikti su Prezidentu išskirtinai nesirengia.

“Kadangi R.Paksas nori išdėstyti savo nuomonę, informavome apie šalies vadovo vizitą gyventojus, pasirūpinome, kad būtų parengta salė, policijos pareigūnų paprašėme labiau atkreipti dėmesį į viešąją tvarką”, - sakė vicemeras.

M.Skritulskas teigė, jog Savivaldybė negavo prašymų R.Pakso vizito Palangoje dieną rengti piketus. “Neteko girdėti ir kad kas nors juos organizuotų. Gal žmonės ir išreiks savo nuomonę, bet viešąją tvarką užtikrins policijos pareigūnai”, - sakė vicemeras.

Svarbiausia – švari ir šilta

Apie planuojamą Respublikos Prezidento vizitą palangiškius informavo ne tik žiniasklaidos priemonės, bet ir skelbimai viešosiose vietose. Kultūros centro direktoriaus Nerijaus Stasiulio teigimu, jų buvo išklijuota apie pusę šimto.

Senosios gimnazijos, kurioje vyks susitikimas, direktorius Algirdas Karačionka teigė, jog išskirtinai salės neketinama tvarkyti. Pasak įstaigos vadovo, čia vyks renginys, o tokiais atvejais pusšešto šimto sėdimų vietų turinti patalpa visada parengiama.

“Aišku, ji bus sutvarkyta, išvalyta, ant scenos stovės staliukai, puokštė. Manyčiau, reikia ir vėliavos”, - kalbėjo mokyklos vadovas. Anot direktoriaus, svarbiausia, kad salė būtų švari ir kiek įmanoma šilta. Atvykusieji į susitikimą su šalies vadovu viršutinius drabužius kaip visada galės palikti rūbinėje.

A.Karačionka nemano, jog salėje gali įvykti Prezidento šalininkų ir priešininkų konfliktų. “Palangos žmonės pakankamai kultūringi, juk viso miesto renginiai gimnazijoje vyksta”, - sakė A.Karačionka. Ugdymo įstaigos vadovas ketina ir pats dalyvauti Prezidento susitikime su visuomene. “Kaip šeimininkas būnu visuose mūsų mokykloje organizuojamuose renginiuose”, - sakė A.Karačionka.

“Merfio” dėsnis nesuveiks

Šalies vadovui susitikti su visuomene parengta geriausia miesto salė. Pasak įgarsinimu besirūpinančio Kultūros centro direktoriaus Nerijaus Stasiulio, specifinių reikalavimų šiam vakarui pateikta nebuvo. “Tik išreikštas pageidavimas, kad įranga būtų profesionali”, - sakė Kultūros centro vadovas.

Norėdami užtikrinti garso kokybę, specialistai likus valandai iki susitikimo su R.Paksu ketina dar kartą patikrinti, ar gerai veikia aparatūra. “Nenorime, kad paskutinę akimirką iškiltų kokių nors techninių kliūčių ar kitokių problemų. Kaip bebūtų, šįvakar salėje kalbės šalies vadovas”, - sakė N.Stasiulis.

Kultūros centro direktorius juokavo, jog paprastai tokiais atsakingais atvejais suveikia “Merfio dėsnis”. “Tikiuosi, kad šįvakar viskas pavyks puikiai, tačiau, jei iškiltų nesklandumų, tam taip pat esame pasirengę – iš anksto susitarėme, jog esant reikalui turėsime atsarginės garsinimo įrangos”, - sakė Kultūros centro direktorius.

Didelė atsakomybė

Į susitikimą pradėjusius rinktis palangiškius pasitiks klasikinės muzikos garsai. “Paprastai, kol žmonės susirenka, praeina dvidešimt minučių ar pusvalandis, tad visada įjungiu muziką. Šįkart skambės populiarios klasikos melodijos, neapkrautos tekstais ir neapsunkintos ritmais”, - kalbėjo Kultūros centro direktorius.

N.Stasiulis prisipažino pirmą kartą dalyvaujantis rengiant Prezidento susitikimą su gyventojais. “Atsakomybė ženkliai didesnė nei paprastai. Juk atvyksta šalies vadovas, dėl to ir stengiamės apsidrausti”, - sakė N.Stasiulis.

Policija filmuos

Viešosios policijos komisaras inspektorius Ramutis Stankevičius tvirtino, jog policijos pareigūnai intensyviai rengiasi Prezidento vizitui į Palangą. “Turime užtikrinti viešąją tvarką – prižiūrėti, kad nekiltų chuliganiškų išpuolių, būtų laisvi praėjimai. Trečiadienį dirbs ir mūsų dokumentavimo grupė – ketiname filmuoti”, - teigė R.Stankevičius.

Anot pareigūno, sunku pasakyti, iš kokio amžiaus palangiškių galima laukti agresijos kitų atžvilgiu. Apie galimus Prezidento šalininkų ir priešininkų piketus R.Stankevičius teigė nežinąs, tačiau pareigūnai būsią pasirengę galimiems konfliktams. “Vis dėlto žmonės turėtų mokėti kultūringai diskutuoti, o ne kumščiais mojuoti. Stengsimės, kad tvarka būtų. Jei vasarą sugebame susitvarkyti, tai dabar – juo labiau”, - įsitikinęs komisaras inspektorius.

Neketina stumdytis

Miesto gyventojai taip pat rengiasi šalies vadovo vizitui. Judėjimo “Už teisingą ir demokratinę Lietuvą” nariai ketina organizuoti Prezidento palaikymo akciją, tačiau ne trečiadienį, kai valstybės vadovas lankysis Palangoje, o šeštadienį. “Trečiadienį visi dirba, sekmadienį eina į bažnyčią, tad tinkamiausia diena – šeštadienis”, - sakė vienas iš akcijos organizatorių Augustas Narmontas.

Centrinėje miesto aikštėje R.Paksą palaikantys kurorto gyventojai ketina rinktis vidurdienį ir būti čia vieną valandą. Pasak A.Narmonto, jau dabar šiam tikslui rengiami plakatai. “Taip mes sieksime parodyti, kad žmonės, kaip ir anksčiau, palaiko R.Paksą. Žinoma, Palangoje yra visokių nuomonių, tai parodė ir rinkimai – juk Prezidentas neišrinktas vienbalsiai”, - sakė A.Narmontas.

Akcijos organizatorius teigė nežinąs, ar pasigamintus plakatus palangiškiai ketina atsinešti į šįvakar vyksiantį Prezidento susitikimą su visuomene. “Aš tai tikrai nesinešiu, nes ir neturiu. Bet noriu pabrėžti, kad nesam agresyviai nusiteikę ir neketiname stumdytis ar kumščiuotis, kaip Prezidento šalininkai darė Kaune”, - teigė A.Narmontas.

Dar neapsisprendė

“Vakarinė Palanga” vakar pasiteiravo žinomų palangiškių, ar jie ketina dalyvauti šįvakar organizuojame šalies vadovo susitikime su kurorto gyventojais.

Švietimo skyriaus vedėjas Lenonas Šidlauskas teigė dar neapsisprendęs. “Gal ir reikėtų sudalyvauti, bet galutinai dar nežinau – turiu kitų planų, tačiau, jei jie pasikeis, tikrai ateisiu. Manau, visi susitikimai su visuomene yra naudingi”, - sakė L.Šidlauskas.

Vakar į šį klausimą atsakyti negalėjo ir Savivaldybės juristas Vytautas Korsakas. “Gal ir norėčiau nueiti pasiklausyti, ką sako Prezidentas, nes yra klausimų, į kuriuos norėčiau išgirsti atsakymų”, - teigė juristas. V.Korsakas pabrėžė, jog visi jam rūpimi klausimai yra juridiniai. Vis dėlto pats V.Korsakas neketina klausimų užduoti R.Paksui – nenori kištis į politiką.

Kelia abejonių

“Baltijos” vidurinės mokyklos direktorė Salomėja Slaboševičienė taip pat teigė dar neapsisprendusi, ar eis į susitikimą su Prezidentu. “Ne dėl to, kad man tai neįdomu, - tiesiog dar negalvojau apie tai”, - sakė įstaigos vadovė. “Čia – pakankamai sudėtingi dalykai, ir sunkiai įsivaizduoju, kaip Prezidentas imtųsi spręsti tuos klausimus, kurie aktualūs visiems. Turiu galvoje tiesos sakymą, objektyvumą, žmonių interesų paisymą”, - kalbėjo S.Slaboševičienė.

Anot pedagogės ir politikės, proprezidentinės partijos atstovai Palangoje leidžia abejoti, ar jų pozicija derinama su centru. “Prezidentas deklaruoja esąs už teisybę, o kurorte Tarybos nariai elgiasi ne visai taip. Tad kyla klausimas, ar verta kalbėti ir ar tai ką nors pakeis”, - teigė politikė.

Nauda - visiems

“Esu depolitizuotas, tad negaliu veltis į politines batalijas”, - tikino policijos komisaras Edmundas Krasauskas. Tačiau teigė būtinai nueisiąs į susitikimą, jei tam nesutrukdys darbas. “Policija juk gavo įpareigojimą užtikrinti viešąją tvarką”, - teigė pareigūnas. Vis dėlto komisaras sakė tikįs, kad palangiškiai šįvakar elgsis kultūringai ir nesusipratimų bei konfliktų bus išvengta.

Susitikimas su šalies vadovu sudomino ir žinomą kurorto verslininką, kavinės “Molinis ąsotis” savininką Klaidą Pakutinską. “Įdomu, ką kalba Prezidentas bei ką apie tai mano visuomenė. Tokie vizitai po šalies miestus kelia Prezidento reitingus, o gyventojai turi galimybę išgirsti atsakymus į jiems rūpimus klausimus. Naudos turi turėti visi”, - įsitikinęs verslininkas.