aA
Ketvirtadienį iš Kanaveralo kyšulio Floridoje į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) pakilo daugkartinis kosminis laivas "Atlantis" su penkiais astronautais, gabenantis 6,5 t svorio išorinį šliuzą, kurį sumontavus TKS įgula galės išeiti į atvirą kosmosą.
"Atlantis"
Erdvėlaivis iš Kennedy (Kenedžio) kosmodromo pakilo 5 val. 4 minutės (11 val. 4 min. Lietuvos laiku).

Kol TKS bus visiškai baigta, praeis dar ne vieneri metai, bet sumontavus 164 mln. JAV dolerių vertės šliuzą Stotis bus visiškai funkcionuojanti. Per šliuzą TKS įgula galės išeiti į atvirą kosmosą ir atlikti Stoties išorės remonto darbus, kurie iki šiol buvo atliekami išeinant iš prisišvartavusio daugkartinio erdvėlaivio.

"Atlantis" astronautai per 11 dienų truksiančią misiją montuodami "Boeing" gamybos šliuzą tris kartus išeis į atvirą kosmosą.

Šiuo metu kaskart išeidama į atvirą kosmosą stoties įgula išhermetizuoja modulio "Zvezda" perėjimo skyrių, kurio vienoje pusėje yra šio modulio darbo skyrius ir pilotuojamas kosminis laivas "Sojuz-MT", kitoje - moduliai "Zaria", "Unity" ir "Destiny".

Per ekspediciją numatyta, kad astronautai tris kartus išeis į atvirą kosmosą - liepos 15, 18 ir 20 dienomis. Per pirmąjį išėjimą bus sumontuotas šliuzas. Jis bus iškrautas iš erdvėlaivio krovinių skyriaus manipuliatoriumi. Po to kitu, Kanadoje pagamintu manipuliatoriumi "Canadarm-2" šliuzas bus perkeltas į numatytą susijungimo su stotimi vietą.

Per antrąjį išėjimą į kosmosą bus įmontuoti ir prijungti prie šliuzo kameros erdvėlaiviu atgabenti balionai su deguonimi ir azotu, kurie bus naudojami šliuze.

Per trečiąjį išėjimą į kosmosą bus patikrinta, kaip veikia nauja šliuzo kamera.

Galiausiai erdvėlaivis "Atlantis" kiek pakoreguos stoties orbitą.

Numatyta, kad erdvėlaivis atsijungs nuo tarptautinės kosmoso stoties liepos 21 dieną ir nutūps kosmodrome Kanavero kyšulyje liepos 23 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.