aA
Kovotojas jemenietis, kuris pirmadienį žuvo per susišaudymą su Saudo Arabijos saugumo pajėgomis, buvo "al Qaeda" lyderis Saudo Arabijoje ir kitose Persijos įlankos regiono šalyse, antradienį sakė vienas saugumo šaltinis.
"Jemenietis Khaledas Ali bin Hajas (Chaledas Alis bin Hadžas), kuris buvo nukautas Rijade, buvo atsakingas už "al Qaeda" operacijas Saudo Arabijoje ir Persijos įlankos regione", - nurodė Saudo Arabijos saugumo pareigūnas, kuris prašė jo pavardės neskelbti.

"Įtariama, kad būtent jis liepė surengti Rijade atakas", per kurias 2003 metų gegužės ir lapkričio mėnesiais žuvo 52 žmonės, teigė kitas šaltinis.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad maždaug 30 metų Kh.A.bin Hajas ir Saudo Arabijos pilietis Ibrahimas bin Abdul Azizas bin Mohammedas al Mazini (Ibrahimas bin Abdul Azizas bin Mohamedas Mazinis) pradėjo šaudyti į policijos pareigūnus, kurie norėjo sustabdyti jų visureigį. Policininkai atsakė ugnimi ir juos nušovė.

Kh.A.bin Hajas, kuris gimė Raudonosios jūros Džidos uostamiestyje jemeniečių šeimoje, paskutiniame praėjusio šimtmečio dešimtmetyje kurį laiką gyveno Jemene, o vėliau išvyko į Afganistaną, kuriame tapo "al Qaeda" lyderio Osamos bin Ladeno asmens sargybiniu, sakė šaltiniai.

Kh.A.bin Hajas šio teroristinio tinklo operacijų vadu Persijos įlankos regione tapo 2002 metų pabaigoje, kai Jungtiniuose Arabų Emyratuose buvo suimtas ir JAV vadovybei perduotas prieš tai "al Qaeda" operacijoms vadovavęs Abdul Rahimas al-Nashiri (Abdul Rahimas Naširis).

Iš Jemeno kilęs, tačiau Saudo Arabijos pilietybę turintis 36 metų A.R.al-Nashiri įtariamas 2000 metų spalį Jemene surengęs išpuolį prieš JAV karo laivą "USS Cole", kurio metu žuvo 17 amerikiečių jūreivių, ir 1998-ųjų rugpjūtį suorganizavęs atakas prieš JAV ambasadas Kenijoje ir Tanzanijoje. Šių išpuolių metu žuvo 224 žmonės.

Kh.A.bin Hajas į 26 labiausiai ieškomų islamistų kovotojų, siejamų su praėjusių metų gegužės ir lapkričio išpuoliais Rijade, sąrašą buvo įtrauktas trečiuoju numeriu.

Šiame gruodžio mėnesį paskelbtame sąraše įrašytos 23 Saudo Arabijos piliečių, dviejų marokiečių ir vieno jemeniečio pavardės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.