aA
Pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, brangesnį nei 2,6 tūkst. litų pirkinį įsigijęs politikas per mėnesį privalo papildyti savo viešą deklaraciją naujais duomenimis. Tačiau taip elgiasi toli gražu ne visi tautos išrinktieji, rašo „Lietuvos rytas“.
Seimo nariai pamiršta deklaracijas papildyti brangiais pirkiniais
© A.Solomino nuotr.

Pavyzdžiui, Seimo narys Andrius Šedžius apsiskelbė, kaip lepina savo naująją mylimąją moksleivę Moniką Kvietkutę, kuriai nupirko 140 tūkst. litų kainuojantį penktos klasės BMW.

Nors politikas prakalbo ir apie vestuves, deklaruoti savo santykių su mergina, kol jos nevedė prie altoriaus, A. Šedžius neprivalo. Užtat parlamentaras klaidingai įsivaizduoja, kad apie brangias dovanas aštuoniolikmetėms pakanka garsiai pranešti tik žiniasklaidai.

A. Šedžius šiemet nurodė pardavęs tik kelis žemės sklypus, bet apie pirktą automobilį deklaracijoje neužsimena.

Įstatymas numato, kad politikai savo deklaracijose privalo nurodyti ne tik didesnes išlaidas ar pajamas, bet ir neatlygintinai jiems suteiktas brangesnes paslaugas. Tačiau šiemet iš 141 parlamentaro deklaracijas papildė vos keliasdešimt. Dauguma jų apie įsigytus brangesnius nei 2,6 tūkst. litų vertės pirkinius, pasiimtus kreditus ar keliones pranešė gerokai vėluodami.

Antai Tautos prisikėlimo partijos frakcijos narys Vincas Babilius pernai liepą pirko 3,3 tūkst. litų kainavusį ginklą, bet deklaravo tik po pusmečio.

Rimtas užuomarša - ir susisiekimo ministras Eligijus Masiulis. Tai, kad privalo deklaruoti praėjusių metų pabaigoje už 630 tūkst. litų pirktą būstą, Liberalų sąjūdžio vedlys prisiminė tik šių metų rugsėjį.

Tuo tarpu deklaracijoms papildyti skirta 30 dienų, nauja viešųjų ir privačių interesų deklaracijų pildymo tvarka galioja jau daugiau kaip dvejus metus.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.