aA
Dideli ir platūs jie šėlsta virš Marso įkandin palikdami tamsius pėdsakus, tik dabar NASA jau turi vieno iš jų nuotrauką.

“Dulkių velniai”, panašūs į nedidelius tornado viesulus, atsiranda ir Žemėje, ir Marse, o juos sukelia sušilusių oro masių judėjimas į viršų, kuris paskui save dažnai įtraukia ir dulkes.

Palydovas Marse “Pathfinder” 1997-ųjų operacijos Marse metu užfiksavo keletą tokių dulkių viesulų, tačiau naujojoje “Mars Global Surveyor” palydovo padarytoje nuotraukoje, akivaizdžiai užfiksuotas šėlstantis “velnias”, keičiantis Marso planetos paviršių.

Tamsios linijos ir ruožai, matomi planetoje, ilgai domino mokslininkus, tačiau dabar galima įsitikinti, kaip jos atsiranda.

“Mes užfiksavome, kaip “dulkių velnias”, slysdamas planetos paviršiumi, paskui save palieka tamsų ruožą,” teigė Kenas Edgettas, mokslininkas iš kompanijos “Space Science Systems”.

Tokius velnius galima dažnai pastebėti ir Žemėje esančiose dykumose, kur jie trunka iki kelių minučių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.