aA
Socialdemokratų frakcija siūlys Seimui nepradėti apkaltos Seimo nariui Vytautui Šustauskui. "Mūsų manymu, neverta švaistyti nei laiko, nei jėgų V. Šustausko apkaltai. Esame įsitikinę, kad rinkėjai patys surengs apkaltą V. Šustauskui", - Eltai pirmadienį pasibaigus Socialdemokratų frakcijos posėdžiui sakė šios frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.
Vytautas Šustauskas - karikatūra
Vytautas Šustauskas - karikatūra
© DELFI
Pasak I.Šiaulienės, Seimas atskiru pareiškimu galėtų įvertinti V.Šustausko elgesį.

Panašią nuomonę pirmadienį pareiškė ir Seimo etikos bei procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas. Jo nuomone, galimą apkaltą V.Šustauskui nagrinėjanti darbo grupė turėtų baigti tyrimą, informuoti Seimą ir visuomenę apie jo negerus darbus ir nepradėti jokios apkaltos, "nes tai per daug brangiai kainuojantis malonumas".

Opozicinės Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis apgailestavo, kad socialdemokratų valia įvertinti V.Šustausko elgesį "ištirpo" artėjant Seimo rinkimams.

"Mes apgailestaujame, kad socialdemokratai susitaikė su tuo, jog Seimo nariai, kurie visą kadenciją žemino Seimo autoritetą, išvengs įvertinimo bei atsakomybės ir vien tik dėl to, kad liko nedaug laiko iki rinkimų, ir atsisako pradėti apkaltą. Tokiu būdu visas Seimas parodo, kad jis yra nepajėgus susitvarkyti su tokiais veikėjais kaip V. Šustauskas", - teigė E.Masiulis.

Pasak Seimo darbo grupės, nagrinėjusios apkaltos surengimo V.Šustauskui galimybes, pirmininko Artūro Meliano, darbo grupė jau yra baigusi savo darbą ir dabar tik "politinės valios reikalas, ar apkalta bus pradėta".

Tačiau A.Melianas pripažino, jog valdančiosios Socialdemokratų frakcijos apsisprendimas nepradėti apkaltos V. Šustauskui iš esmės reiškia tai, kad apkaltos iš tiesų nebus.

"Gal ir yra logikos socialdemokratų šiandieniniame sprendime, tačiau gaila, kad socdemai nesiryžta pradėti apkaltos V.Šustauskui", - sakė A.Melianas.

Tuo tarpu Apkaltos taikiklyje atsidūręs parlamentaras Vytautas Šustauskas pirmadienį išplūdo Etikos ir procedūrų komisijos narius, nesvarsčiusius jo skundo dėl Seimo pirmininko Artūro Paulausko pasisakymų, o pastarąjį apkaltino ėmus paramą iš nusikalstamo pasaulio atstovų.

Komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas žurnalistams pareiškė, jog siūlys komisijai dėl tokio parlamentaro elgesio daugiau nesvarstyti V.Šustausko skundų.

"Manyčiau, jog komisija turėtų susilaikyti nuo V.Šustausko prašymų svarstymo ir nebereaguoti, jeigu jis taip elgiasi", - sakė A.Salamakinas.

Komisija V.Šustausko skundo svarstymą atidėjo remdamasi tuo, jog pats parlamentaras pranešė kreipsiąsis į prokuratūrą dėl Seimo pirmininko pasisakymų.

Komisijai adresuotame skunde jis reikalavo "priversti" Seimo pirmininką viešai paneigti savo teiginius, jog V.Šustauskas ne tik neslepia savo kontaktų su nusikalstamo pasaulio atstovais, bet ir gauna iš jų nurodymus, kaip balsuoti.

Tai A.Paulauskas žurnalistams sakė praėjusių metų liepą, pranešęs apie galimybę inicijuoti V.Šustauskui apkaltą.

Seimo pirmininkas komisija pateiktame paaiškinime teigia nematąs reikalo atsiprašyti. Jo teigimu, iš Generalinės prokuratūros pateiktos medžiagos matyti, jog V.Šustauskas "nėra laisvas apsispręsti dėl sprendimų priėmimo ir dėl to yra pažeidžiamas, kas yra nesuderinama su laisvo Seimo nario mandato principu".

Tokią išvadą A.Paulauskas teigia padaręs iš parlamentaro pokalbių su Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetu Henriku Daktaru, kurio V.Šustauskas prašo organizuoti žmones dalyvauti mitinge, palaikyti jo poziciją balsuojant televizijos laidoje "Korida", perduoti Kauno miesto tarybos nariui "Kauno grūdų" generaliniam direktoriui Tautvydui Barščiui, jog šis tam tikru klausimu balsuotų "už".

"Šie faktai yra patvirtinti Generalinės prokuratūros surinktoje medžiagoje", - teigia savo atsakyme komisijai A.Paulauskas.

Nepaisant to, jog prokuratūra V.Šustausko veiksmuose nenustatė nusikaltimo požymių, Seimo pirmininkas teigė negalįs sutikti su tuo, jog parlamentaras "nepalaikė ryšių su abejotinos reputacijos asmenimis ir nederino su jais tam tikrų klausimų".

Savo ruožtu, V.Šustauskas pareiškė komisijos nariams, jog 1997 metais į prezidentus kandidatavęs A.Paulauskas gavo paramą iš nusikalstamo pasaulio atstovų.

"Kai ateis laikas, įrodysime", - sakė žurnalistams V.Šustauskas, paklaustas ar turi įrodymų.

A.Salamakinas žurnalistams pareiškė manąs, jog Seimo pirmininkas galėtų kreiptis į prokuratūrą dėl baudžiamosios bylos iškėlimo V.Šustauskui, nes šis viešai apkaltino parlamento vadovą nusikaltimu.

Seime yra pradėta rengti medžiagą dėl V.Šustausko apkaltos, tačiau abejojama, ar ji bus pradėta.

Parengtame teikimo dėl apkaltos projekte V.Šustauskas kaltinamas savo veiksmais sulaužęs duotą priesaiką vykdyti Konstituciją ir įstatymus. Teikimo projekte primenami parlamentaro antisemitiniai, prievartą kurstantys, žmogaus orumą žeminantys ir nepagarbą teisėsaugos institucijoms ir įstatymams demonstruojantys žodžiai ir veiksmai.

Pats V.Šustauskas teigia laukiantis apkaltos ir piktinasi delsimu ją pradėti.

"Aš laukiu apkaltos. Aš nebijau. Jeigu aš kaltas, prisiekiu atsidėti ir 10, ir 20 metų, net mirties nebijau, bet negalima taip užmesti ir nepabaigti sakyti", - žurnalistams piktinosi V.Šustauskas, jaunystėje Sovietų Sąjungoje teistas ir kalėjęs už chuliganizmą.

Pirmadienį komisija prieš visų V.Šustausko pažeidimų pridėjo dar vieną. Ji konstatavo, jog V.Šustauskas ir dar keturi Seimo nariai pažeidė įstatymą, gruodžio pabaigoje dalyvaudami Vilniuje surengtame nesankcionuotame prezidento Rolando Pakso šalininkų mitinge.

Audringas posėdis su V. Šustausku

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.