aA
Maskvoje sutuoktinių neištikimybė tapo gyvenimo būdu, skelbia amerikiečių žurnalas „Slate“. „Aplinka, kurioje sukasi maskviečiai vyrai, juos tiesiog stumia į savo antros pusės apgaudinėjimą“, – pasakoja Maskvos gyventoja Tania.
V.Putino Rusijoje neištikimybė yra norma
© Corbis

Ji ir jos draugės yra jaunos išsilavinusios Rusijos sostinės moterys iš viršutinės viduriniojo visuomenės sluoksnio dalies. Tačiau bet kuri maskvietė, nepriklausomai nuo amžiaus, išsilavinimo lygio ar materialinės padėties jums galėtų papasakoti apie neištikimybės atvejus savo ar kitoje šeimoje. Tai plačiai praktikuojama jau gerus dešimtį metų.

Straipsnio autorės Julios Ioffe teigimu, situacija smarkiai keitėsi. Prieš 20 metų svetimavimas buvo skandalas, galintis pakenkti karjerai. Tačiau 1998 m. keleto tyrimų autoriai nustatė, kad rusų vyrai ir moterys užėmė pirmąją vietą tarp 25 valstybių gyventojų pagal nusiteikimą užmegzti nesantuokinius ryšius ir juos išplėtoti.

Toks požiūris į gyvenimą dar sustiprėjo dėl maskviečių materialinės padėties pagerėjimo.

Tikriausiai paaiškinimą reikėtų pradėti nuo bazinių tarpkultūrinių skirtumų: iki apkrikštijimo Rusia į seksą žiūrėjo kaip į grynai gamtinį reiškinį, tačiau ir krikščioniškoje epochoje žodžių ir veiksmų dichotomija buvo daugelyje sluoksnių išsaugota iki pat XIX amžiaus, nors Vakaruose pasukta kita kryptimi.

Komunistinė revoliucija sumažino stačiatikių bažnyčios įtaką ir ją pakeitė antiseksualiniu sudrovintu elgesio modeliu. Tačiau ir šis elgesio tipas buvo kupinas tarpusavio prieštaravimų. Veidmainiavimas išliko iki pat vėlyvojo sovietmečio, o komunistiniais laikais piliečiai lytinį gyvenimą pradėdavo netgi anksčiau ir vėliau žengdavo į vedybinį gyvenimą. Praktiškai kaip Vakaruose.

Po to prasidėjo rinkos kapitalizmo ir naftos bumo laikotarpis. Staiga pasirodė, kad niekas niekam nieko nebegali uždrausti ar apkaltinti nepadoriu elgesiu. Vartotojiško hedonizmo, koks dabar yra išplitęs Maskvoje, pavydėti galėtų net pats didžiausias amerikiečių parduotuvių maniakas. Viskas tapo prieinama, viską galima nusipirkti, o seksas yra tokia pat prekė, kuria galima mėgautis panašiai kaip buteliu putojančio vyno „Moet“.

Turėti meilužių – beveik tas pats, kas E klasės „Mercedes“

Vis dėlto ši emancipacija yra būdingesnė vyrams nei moterims. Straipsnio autorės nuomone, premjero Vladimiro Putino konservatyvi nacionalistinė politinė programa Maskvoje sudaro sąlygas kurtis rusiškam paternalizmui.

Kol būtent vyrai raiko pyragą ir dalina jo gabaliukus, vienas iš būdų parodyti, kad turi daugi pinigų, yra turėti santykių su daugiau nei viena moterimi. 30 metų amžiaus maskvietė Lena pasakoja, kad kai kuriose kompanijose jos kolegų vyrų nepaaukština pareigose, jeigu jie neturi meilužių. Tai beveik tas pats, kas turėti E klasės „mersedesą“.

Paprastai didžioji dalis Rusijos moterų šiuos pokyčius vertina kaip kažką neišvengiamo ir natūralaus. Juk vyrai yra savo hormonų įkaitai. Sociologė Irana Tartakovskaja mano, jog kai moterys nesitiki ištikimybės iš vyrų, tuomet gali išvengti nuojautos, kad jas apgaudinėja.

Moterys susitaiko su partnerio neištikimybe dar ir dėl to, kad vyrų paprasčiausiai mažiau nei moterų. Ji primena, kad šiuo metu Rusijoje 15-64 metų amžiaus grupėje vyrų yra 10 proc. mažiau nei moterų. Net ir rusės su idealia figūra kalba apie aštrią konkurenciją dėl vyrų. Tai tikriausiai paaiškina, kodėl jos visuomet rengiasi puošniai ir net iššaukiančiai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.