aA
JAV gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas pirmadienį paragino nepuoselėti pernelyg didelių lūkesčių dėl planuojamo naujo priešraketinės gynybos bandymo virš Ramiojo vandenyno, teigdamas kad jis gali iškelti daugiau klausimų, nei suteikti atsakymų.
Donald Rumsfeld
Donald Rumsfeld
Liepos 14 dieną pirmą kartą praėjus daugiau kaip metams bus išbandyta nacionalinės priešraketinės gynybos (PG) sistema, grindžiama sausumoje dislokuotomis, "smogimo ir naikinimo" ginklą gabenančiomis raketomis, kurios turėtų kosmose numušti šalies link atskrendančias priešų raketas. Tokiai sistemai pritarė ankstesnė prezidento administracija.

"Tai tik vienas mėginimas iš kelių rimtų bandymų serijos", - tvirtino D.Rumsfeldas apie bandymą, kurio metu iš Kvadžaleino atolo Maršalo salose paleista raketa virš Ramiojo vandenyno turės numušti modifikuotą raketą "Minuteman".

"Žinoma kiekvienas (bandymas) sulaukia didelio dėmesio", - pridūrė jis, įspėdamas nesitikėti svarių rezultatų.

"Spėju, jog nepaisant to, ar sėkmingas, nesėkmingas bus rezultatas, po bandymo nepavyks išvengti supaprastintų išvadų, - teigė jis. - Tačiau, kalbant apie bet kokias aukštąsias technologijas, retai kada viskas būna taip paprasta".

Tai bus jau ketvirtasis Pentagono bandymas pagal šiuo metu vykdomą programą, kuria siekiama sukurti priešraketinės gynybos sistemą. Iš trijų iki šiol atliktų bandymų sėkmingas buvo tik pirmasis, įvykdytas 1999 metų pabaigoje. Per antrąjį, 2000 metų sausio viduryje, ir trečiąjį, 2000 metų liepos 7 dieną, raketa nešėja, dėl to, kad nuo jos neatsiskyrė "smogimo ir naikinimo" ginklas, praskrido pro taikinį ir nesugebėjo numušti atlekiančios "priešiškos" raketos. Buvusį JAV prezidentą Billą Clintoną tai paskatino atidėti sprendimą dėl to, ar jau 2005 metais įdiegti nacionalinę PG sistemą.

Naujojo prezidento administracija siekia daugiau dėmesio skirti sausumoje dislokuotų "naikinimo" sistemų bandymams, bei tirti kitokio sistemos veikimo būdus, įskaitant galimybes "naikinimo" sistemas dislokuoti jūroje ar atmosferoje arba kosmose pastatyti raketas sunaikinsiančias lazerių sistemas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.