aA
Pripažinę, kad tauta mielai išvaikytų visą Seimą ir ant rūmų durų pakabintų spyną, parlamentarai vis tik atmetė apie keturių dešimčių kolegų siūlymą sumažinti Seimo narių skaičių nuo 141 iki 71, kurie būtų renkami tik vienmandatėse apygardose. Siūlymo iniciatoriai aiškino, esą vienas Seimo narys turėtų atstovauti apie 40 tūkst. rinkėjų, tačiau oponentai piktinosi, kad idėja yra populistinė ir lygino tai su stovėjimu ant galvos be kelnių.
Pripažinę, kad tauta Seimą uždarytų, parlamentarai nesutiko mažinti tautos atstovų skaičiaus
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Už „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos bei kitų opozicijoje dirbančių parlamentarų siūlymą balsavo tik 21 Seimo narys, 40 politikų buvo prieš ir dar 17 tautos atstovų balsuodami susilaikė. Kiek pasvarstę, politikai nutarė Seimo nutarimo projektą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo išvis atmesti nors galėjo grąžinti tobulinti.

Šiuo metu į Seimą išrenkamas 141 tautos atstovas: pusė jų renkama pagal partijos sąrašus, kita pusė – vienmadatėse rinkimų apygardose.

Seimo nutarimu, kuris antradienį buvo atmestas, siūlyta kartu su savivaldybių tarybų rinkimais surengti referendumą, kuriame tauta pasakytų savo nuomonę dėl parlamentarų skaičiaus sumažinimo.

Diskutuodami dėl Seimo narių skaičiau mažinimo politikai piktinosi, kad pasiūlymas yra populistinis. Konservatorius Kęstutis Masiulis nusistebėjo, jog „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos atstovas Valentinas Mazuronis taip siekia populiarumo, jog net sutiktų atsistoti ant galvos be kelnių.

„Aš matau, kad jūs vardan populiarumo, vardan populizmo galėtumėte atsistoti be kelnių ant galvos. Tačiau iš tikro tai, ką jūs darote, yra ne tik klounada, tai pavojingi dalykai. Jeigu jūs taip norite pasiklausti tautos, tai aš galiu atspėti, kad tauta greičiausiai pasakytų uždaryti Seimą ir visai jo nereikia. Ta gal taip ir padarykite, užkabinkit spyną ant Seimo. Kodėl nesiūlote?“ - klausė K. Masiulis bei priminė, kad panašūs siūlymai Seime jau buvo svarstyti keturis kartus.

Panašiai mąstė ir socialdemokratas Vytenis Andriukaitis, pasiūlęs tokiu atveju iš viso panaikinti Seimą ir esą tevaldo vienas prezidentas.

„Po trisdešimties bendro gyvenimo metų žmona klausa savo vyro: „Klausyk, ar tu mane myli, ar tavo elgesys yra tik viešieji ryšiai?“ Tai aš perfrazuodamas tokią fantastišką iniciatyvą, tokią gilią, tokią apskaičiuotą, tokią uždegančią, vis tik klausiu - kodėl jūs toks nedrąsus, Valentinai, siūlote iki 71 (sumažinti - DELFI), gal reikėtų apskritai paleisti Seimą ir užtektų vieno prezidento, juk tvarka tai bus“, - nestokodamas ironijos klausė V. Andriukaitis.

Tačiau iniciatyvą gynęs „tvarkietis“ V. Mazuronis atsimušinėjo teiginiais, esą jo žmona panašių klausimų, kaip V. Andriukaičiui, nekelia bei kad jo aplinkoje stovėti ant galvos be kelnių neįprasta.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.