aA
Nepripažinta Pietų Osetija nuo kitų metų susigrąžins teisę savo nuožiūra tvarkyti piniginę pagalbą iš Rusijos, kuri per dvejus metus išleido tris kartus didesnei už Maskvą separatistinei respublikai atkurti daugiau nei 14 milijardų rublių, bet atskilusios nuo Gruzijos teritorijos ekonominio savarankiškumo nepasiekė.
Eduardas Kokoity
Eduardas Kokoity
© RIA/Scanpix

Pietų Osetijos prezidentas Eduardas Kokoity papasakojo agentūrai "Reuters" telefonu, kad respublika gaus iš Rusijos kitas metais 6,8 mlrd. rublių statyboms ir teisę lygiomis su Maskva teisėmis spręsti, kam juos išleisti bei pasirinkti rangovus.

"Darbai vyks Pietų Osetijos teritorijoje, ir finansuojama bus per Pietų Osetijos finansų ministeriją", - sakė E.Kokoity.

Pasak jo, atkūrimą kuruos speciali grupė iš Rusijos, vadovaujama pirmojo vicepremjero Igorio Šuvalovo. Pasirinks, kokioms statyboms bus skiriami pinigai, kaip ir anksčiau, komisija.

"Problema buvo anksčiau ta, kad į tarpžinybę komisiją įėjo 21 žmogus, iš jų tik vienas buvo Pietų Osetijos atstovas. Šiandien sudaromoje grupėje atstovų bus po lygiai", - sakė Pietų Osetijos lyderis.

Rusija, pripažinusi Pietų Osetijos nepriklausomybę 2008 metais po trumpo karo su Gruzija, nuo to laiko ne tik padeda respublikai pinigais, bet ir mėgina kontroliuoti, kaip jie išleidžiami. Po karo Pietų Osetijos ministru pirmininku tapo Rusijos pareigūnas Aslanbekas Bulacevas, kuris netrukus po paskyrimo susirgo ir išvažiavo iš respublikos.

2009 metaus šiame poste jį pakeitė Čeliabinsko statybos bendrovės vadovas Vadimas Brovcevas, kuris 2010 metų pradžioje sukėlė respublikoje politikos krizę. E.Kokoity kontroliuojamas parlamentas pradėjo svarstyti nepasitikėjimą vyriausybe, viena pretenzijų kuriai buvo didelis kiekis rangovų iš Čeliabinsko, pasamdytų už Rusijos pinigus. Konfliktas buvo sureguliuotas, įsikišus Maskvai.

Dabar nepripažinta respublika galės laisviau pasirinkti statybos bendroves, kurios leis Rusijos pinigus. Anksčiau statybininkų susirasdavo Pietų direkcija prie pagrindinės respublikos kuratorės - Regionų plėtotės ministerijos, pasirinkdama juos per konkursus pagal Rusijos valstybinių užsakymų įstatymą, o dabar statybos bendrovių ieškos Cchinvalis, o Pietų direkcija bus iš šio proceso pašalinta.

"Ankstesniems rangovams turime pretenzijų. Jie, tapę rangovais, po to samdė mūsų statybos bendroves", - sakė E.Kokoity. Pasak jo, statybų srityje separatistinė respublika remsis vietos įmonėmis.

"Šiandien, kai yra pakankamai išteklių, mes šiuos objektus pastatyti ir atlikti visus darbus galime ramiai patys", - įsitikinęs E.Kokoity.

Visus kelių tiesimo užsakymus gaus respublikinė valstybinė įmonė "Dorekspostroj". E.Kokoity įsitikinęs, kad vietos statybininkai kainuos pigiau, o sutaupyti pinigai bus panaudoti kitoms statyboms.

Nubaus

2010 metų vasarą Rusijos Audito rūmai labai prastai įvertino darbų Pietų Osetijoje rezultatus. Kaip rašė savo straipsnyje auditorius Sergejus Riabuchinas, iš 618 numatytų objektų buvo atiduoti naudoti tik 81, pastatyti tipinį 125 kv. metrų ploto namą Pietų Osetijoje atsieina tiek, kiek mūrinį kotedžą Pamaskvyje.

E.Kokoity teigia, kad tarp darbų sužlugdymo kaltininkų yra daug Rusijos piliečių, tarp jų Regionų plėtotės ministerijos pareigūnų.

"48 Rusijos piliečiams, kurie dalyvavo vykdant respublikos atkūrimo planą ir galėjo naudotis lėšomis, iškeltos baudžiamosios bylos dėl padarytų pareiginių nusikaltimų, - papasakojo jis. - Kai kas čia jau sėdi. Kai kurie slapstosi Rusijos Federacijos teritorijoje".

Pasak E.Kokoity, Rusijos pareigūnai, kurie padarė Pietų Osetijos atkūrimo klaidų, bus nušalinti nuo darbo šia linkme.

"Nes jie, žinoma, sužlugdė visą šį darbą", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.