aA
Trys ketvirtadaliai Latvijos gyventojų laikosi nuomonės, kad Lietuvos premjero Andrius Kubiliaus ministrų kabinetas savo šalyje su ekonomine krize tvarkosi geriau nei latvių premjeras Valdis Dombrovskis tai daro Latvijoje. Tuo metu kad V. Dombrovskis savoje valstybėje tvarkosi geriau nei mūsų ministras pirmininkas A. Kubilius Lietuvoje, mano kiek mažiau – 41 proc. - apklaustųjų.
Latviams labiau patinka A.Kubiliaus vyriausybė, lietuviams - V.Dombrovskio
© A.Didžgalvio nuotr.

Tokie rezultatai paaiškėjo viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovėms „Spinter tyrimai“ ir „Data serviss“ spalį atlikus reprezentatyvias Lietuvos ir Latvijos gyventojų apklausas.

Gyventojai Latvijoje buvo prašomi įvertinti, kaip, jų vertinimu, su ekonomine krize Lietuvoje tvarkosi A. Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė, o Lietuvoje klausta, kaip galima įvertinti V. Dombrovskio ministrų kabinetas. Respondentams abiejose šalyse buvo pateikti atsakymai, skatinę lyginti kaimyninės ir savo šalies vyriausybių veiklą.

Paaiškėjo, kad latviai geriau vertina A. Kubiliaus kabineto darbą, o ne savojo premjero. Lietuviai kaimyninės šalies ministrą pirmininką ir jo Vyriausybę taip pat vertina teigiamiau nei A. Kubliaus, bet kiek saikingiau.

Kad A. Kubiliaus Vyriausybė dirba daug arba šiek tiek geriau nei V. Dombrovskio, teigė 76,3 proc. Latvijos gyventojų. Tačiau kad V. Dombrovskio kabinetas dirba geriau nei A. Kubiliaus, Lietuvoje manė 41,1 proc. apklaustų žmonių.

Dar 38,1 proc. Lietuvos respondentų sakė maną, kad V. Dombrovskio Vyriausybė dirba taip pat kaip ir A. Kubiliaus. Latvijoje taip manančių buvo tik 12 proc.

Jūsų vertinimu, Latvijos vyriausybė su ekonomine krize tvarkosi.... (LT atsakymai % ) Jūsų vertinimu, Lietuvos vyriausybė su ekonomine krize tvarkosi.... (LV atsakymai %) 
Daug geriau lyginat su Lietuvos vyriausybe9,0Daug geriau lyginat su Latvijos vyriausybe42,2
Šiek tiek geriau lyginat su Lietuvos vyriausybe32,1Šiek tiek geriau lyginat su Latvijos vyriausybe34,1
Taip pat kaip ir Lietuvos vyriausybė38,1Taip pat kaip ir Latvijos vyriausybė12,0
Šiek tiek blogiau lyginat su Lietuvos vyriausybe5,8Šiek tiek blogiau lyginat su Latvijos vyriausybe0,9
Daug blogiau lyginat su Lietuvos vyriausybe0,1Daug blogiau lyginat su Latvijos vyriausybe0,1
Nežino/ neatsakė14,9Nežino/ neatsakė10,7
Iš viso100Iš viso100

Lietuviai nelinkę manyti, kad pas kaimynus plaukia pieno upės

Analogiškai kaip Vyriausybių darbą, abiejų valstybių gyventojai vertina ir ekonominę šalių padėtį: 74,9 proc. latvių mano, jog Lietuvos ekonominė situacija yra geresnė nei Latvijos, o lietuvių, mąstančių, jog Latvijos padėtis palankesnė, buvo kiek mažiau – 34 proc.

Vadinasi, lietuviai iš esmės nemano, kad pas kaimynus situacija lengvesnė. Net 39,1 pro. lietuvių labiau linkę manyti, jog abiejų šalių ekonominė situaciją yra tokia pati, taip manančių latvių – tik 15,5 proc.

Kad Latvijos situacija blogesnė, manė 17,4 proc. lietuvių, o Latvijoje, kalbančių apie prastesnę Lietuvos situaciją, buvo 1,7 proc.

Jūsų manymu, bendrai ekonominė situacija Latvijoje yra geresnė, tokia pat ar blogesnė lyginant su Lietuvos situacija? (LT atsakymai %) Jūsų manymu, bendrai ekonominė situacija Lietuvoje yra geresnė, tokia pat ar blogesnė lyginant su Latvijos situacija? ( LV atsakymai %) 
Daug geresnė6,0Daug geresnė30,9
Šiek tiek geresnė28,7Šiek tiek geresnė44,0
Tokia pati39,1Tokia pati15,5
Šiek tiek blogesnė14,9Šiek tiek blogesnė0,9
Daug blogesnė2,5Daug blogesnė0,8
Nežino/ neatsakė8,8Nežino/ neatsakė7,8
Iš viso100Iš viso100

Lietuviai realistai, latviai – laikosi nuostatos, kad kitur geriau?

Latviai taip pat palankiau vertina lietuvių gyvenimo sąlygas, nei kad lietuviai latvių. Pavyzdžiui, kad Latvijoje žmonių gyvenimas yra daug arba bent šiek tiek geresnis, sakė 35,3proc. lietuvių, o kad Lietuvoje gyvenimas geresnis – teigė net 74,8 proc. latvių.

Nemaža dalis lietuvių laikosi nuostatos, kad žmonių gyvenimas abiejose šalyse yra panašus ar toks pats. Taip manančių lietuvių buvo 41,9 proc., o latvių – 15,5 proc.

Jūsų vertinimu, daugumos žmonių gyvenimas Latvijoje yra geresnis, toks pat ar blogesnis lyginant su Lietuvos žmonių? (LT atsakymai % ) Jūsų vertinimu, daugumos žmonių gyvenimas Lietuvoje yra geresnis, toks pat ar blogesnis lyginant su Latvijos žmonių? (LV atsakymai % ) 
Daug geresnis5,8Daug geresnis29,5
Šiek tiek geresnis29,5Šiek tiek geresnis45,3
Toks pat41,9Toks pat15,5
Šiek tiek blogesnis11,8Šiek tiek blogesnis1,0
Daug blogesnis2,2Daug blogesnis0,4
Nežino/ neatsakė8,9Nežino/ neatsakė8,3
Iš viso100Iš viso100

Lygiai taip pat lietuviai labiau linkę manyti, kad Latvijos gyventojų padėtis yra blogesnė: tokios nuomonės besilaikančių buvo 14 proc., o kad Lietuvoje galėtų būti blogiau nei Latvijoje, sakė tik 1,4 proc. latvių.

Latvių optimizmas Lietuvos atžvilgiu trykšta ir vertinant mūsų šalies ateitį po penkerių metų. Tarkime, Latvijoje galvojančių, jog po tiek laiko Lietuvos ekonominė situacija lyginant su Latvija bus daug arba bent šiek tiek geresnė, yra 69,7 proc., o Lietuvoje – manančių, kad Latvijos padėtis bus kur kas geresnė, buvo kiek mažiau - 43,2 proc.


Lietuviai dažniau linkę manyti, jog mūsų valstybės vystysis panašiai: 35,2 proc. teigia, kad ir po penkerių metų abiejų valstybių padėtis bus tokia pat, taip galvojančių latvių buvo tik 14 proc.

Jūsų nuomone, po 5 metų ekonominė situacija Latvijoje lyginant su Lietuva bus.... (LT atsakymai %) Jūsų nuomone, po 5 metų ekonominė situacija Lietuvoje lyginant su Latvija bus.... (LV atsakymai %) 
Daug geresnė12,8Daug geresnė41,9
Šiek tiek geresnė30,3Šiek tiek geresnė27,8
Tokia pati35,2Tokia pati14,0
Šiek tiek blogesnė4,3Šiek tiek blogesnė1,0
Daug blogesnė0,2Daug blogesnė0,3
Nežino/ neatsakė17,2Nežino/ neatsakė15,0
Iš viso100Iš viso100

Latviai labiau įžvelgia konkurenciją

Klausiami apie požiūrį į latvius apskritai, 65,8 proc. lietuvių teigė į šią tautą žvelgią taip pat kaip ir į kitus Europos Sąjungos (ES) kaimynus, dar 30,6 proc. sakė latvius vertiną palankiau nei kitas ES tautas.

Tuo tarpu latviai lietuvius vertina palankiau nei lietuviai latvius: kad jų požiūris į lietuvius palankesnis nei į kitus ES kaimynus, teigė 35,3 proc. latvių, o kad požiūris toks pat – 53,6 proc.

Koks apskritai Jūsų požiūris į latvius? (LT atsakymai %) Koks apskritai Jūsų požiūris į lietuvius? (LV atsakymai %) 
Palankesnis nei į kitus Europos sąjungos kaimynus30,6Palankesnis nei į kitus Europos sąjungos kaimynus35,3
Toks pat kaip į kitus Europos sąjungos kaimynus65,8Toks pat kaip į kitus Europos sąjungos kaimynus53,6
Prastesnis nei į kitus Europos sąjungos kaimynus2,6Prastesnis nei į kitus Europos sąjungos kaimynus4,7
Nežino/ neatsakė1,0Nežino/ neatsakė6,4
Iš viso100Iš viso100

Tačiau gyventojų požiūris į Lietuvos ir Latvijos partnerystę ar konkurenciją išsiskyrė kiek stipriau. 31,5 proc. Lietuvių manė, jog Latvija yra konkurentė arba labiau konkurentė, o taip apie Lietuvą manančių latvių – 42,2 proc.

Kad šalys yra partnerės ar labiau partnerės nei konkurentės, sakė 63,1 proc. lietuvių ir 45,6 proc. latvių.

Jūsų nuomone, Lietuva ir Latvija... (LT atsakymai % ) Jūsų nuomone, Latvija ir Lietuva.... (LV atsakymai % ) 
Tikrai yra konkurentės o ne partnerės6,1Tikrai yra konkurentės o ne partnerės18,5
Yra labiau konkurentės nei partnerės25,4Yra labiau konkurentės nei partnerės23,7
Yra labiau partnerės nei konkurentės43,1Yra labiau partnerės nei konkurentės30,4
Tikrai yra partnerės, ne konkurentės20,0Tikrai yra partnerės, ne konkurentės15,2
Nežino/ neatsakė5,4Nežino/ neatsakė12,3
Iš viso100Iš viso100
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.