aA
Suomijoje, kaip ir Prancūzijoje, pradedamas romų deportavimas: lapkričio 29 dieną šalį turi palikti apie 40 žmonių. Visi deportuojamieji keliaus į tėvynę – Rumuniją. Valdžios institucijų teigimu, visi išsiunčiami asmenys yra benamiai, prašydavę išmaldos.
Suomijoje pradedamas romų deportavimas
© AFP/Scanpix

Socialinių darbuotojų ir romų šeimų susitikime buvo pasiektas susitarimas dėl išsiuntimo. Valdžios institucijos kompensuos kiekvienam išsiųstajam į tėvynę asmeniui kelto iki Talino išlaidas bei išmokės po 300 eurų (1036 litų) benzinui. Socialiniai darbuotojai neseks, ar romai iš tiesų išvyks iš šalies ir pasieks Rumuniją.

Oficialia išsiuntimo priežastimi yra įvardinamas gaisras, kilęs Suomijos uoste, kuriame nakvodavo benamės šeimos. Po šio incidento romams buvo uždrausta būti uosto patalpose, tačiau gyventi gatvėje dėl užklupusių šalčių jiems taip pat tapo nebeįmanoma.

Romų deportaciją skatina jų teisių gynėjus protestuoti. Jie pareiškė, kad Suomijos valdžios institucijos seka Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy pavyzdžiu ir verčia romus palikti šalį.

Prancūzijoje romų išsiuntimas prasidėjo anksčiau, ir nuo to laiko iš šalies buvo išsiųsta apie 1000 žmonių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.