aA
Konstitucijoje siūloma įteisinti, kad Seimą sudaro Tautos atstovai - 141 Seimo narys, kurie renkami vienmandatėse rinkimų apygardose ketveriems metams, remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu.
Mantas Varaška
Mantas Varaška
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Tokį pasiūlymą Konstitucijos 55 straipsnio pakeitimo projektui įregistravo Seimo narys Mantas Varaška.

M. Varaškos nuomone, Konstitucijos pataisa dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo yra ginčytina.

"Parlamento ir pavienių parlamentarų darbo kokybę apsprendžia ne tik jų skaičius, bet ir jų rinkimų tvarka. Lietuvos Respublikos Seimo narių skaičius ir jo santykis su valstybės gyventojų skaičiumi iš esmės atitinka kitų Baltijos kaimynių - Latvijos, Estijos valstybių praktiką", - sako M. Varaška.

Tačiau jis palaikytų tokią Seimo rinkimų reformą, kuri užtikrintų tiesioginę kandidatų konkurenciją konkrečiose vienmandatėse rinkimų apygardose.

"Taip Tauta išrinktų tokius Seimo narius, kurie būtų gavę neabejotinai didžiausią rinkėjų paramą. Be to, tokia rinkimų sistema leistų išvengti piktnaudžiavimo pasyviąja rinkimų teise ir nebeleistų atsisakyti Seimo nario mandato kito partijos sąrašo kandidato naudai", - sako pasiūlymą įregistravęs M. Varaška.

Kaip ELTA jau skelbė, parlamentaras Petras Gražulis Seimo narių grupės vardu Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Konstitucijos pataisos projektą, kuriuo siekiama sumažinti Seimo narių skaičių iki 71 ir įtvirtinti nuostatą, kad parlamentarai būtų renkami tiesiogiai balsuojant už asmenį, o ne partijos sudarytą sąrašą.

Konstitucijoje siūloma įteisinti, kad "Seimą sudaro Tautos atstovai - 71 Seimo narys, kurie renkami vienmandatėse rinkimų apygardose ketveriems metams, remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu".

Konstitucijos 55 straipsnyje įtvirtinta, kad Seimą sudaro Tautos atstovai - 141 Seimo narys, kurie renkami ketveriems metams remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.