aA
Baltijos šalys turi ir toliau intensyviai bendradarbiauti karinėje ir gynybos srityse nepriklausomai nuo galimybės įstoti į NATO, pirmadienį pareiškė Latvijos premjeras Andris Bėrzinis po Siguldoje vykusio Baltijos Ministrų Tarybos posėdžio, kuriame buvo aptarti euroatlantinės integracijos procesai.
Lietuva žengia į NATO
Lietuva žengia į NATO
© KAM
Estijos premjeras Martas Laaras (Martas Laras) pabrėžė, kad "mes gerai bendradarbiavome, - ir užsiimdami lobizmu, ir informuodami pasaulį apie mūsų darbą ir mūsų sąveiką".

"Kitąmet darysime tai dar intensyviau. Pasaulyje sunku rasti kitas tris šalis, taip glaudžiai bendradarbiaujančias karinėje srityje", - sakė M.Laaras.

Jis išsakė nuomonę, kad Baltijos šalių priėmimas į Šiaurės Atlanto Aljansą negarantuotas, bet per paskutinįjį pusmetį "mūsų galimybės gerokai padidėjo".

Tuo tarpu Lietuvos laikinasis premjeras, ekonomikos ministras Eugenijus Gentvilas pareiškė, kad praėjusieji metai Baltijos valstybėms buvo sėkmingi turint galvoje derybas dėl narystės Europos Sąjungoje (ES). "ES Baltijos šalys reikalingos kaip vieningas regionas, o ne kaip atskiros šalys", - pabrėžė E.Gentvilas.

Tarybos posėdyje buvo aptartas ir ekonominis bendradarbiavimas, itin akcentuojant bendros elektros rinkos sukūrimą. Pabrėžta būtinybė intensyviau keistis informacija, derinti šią sritį reguliuojančius įstatymus.

Taip pat aptarta galimybė paskatinti visus rinkos dalyvius, vežėjus žymiai plačiau naudotis bendra visoms trims Baltijos šalims tranzito procedūra ir paspartinti pervežimus. Svarstyta galimybė papildomai steigti jungtinius sienos perėjimo punktus ir organizuoti bendrą pareigūnų darbą.

Baltijos šalių premjerai kalbėjo apie anksčiau pasirašytą bendradarbiavimo švietimo srityje sutartį. Ją realizavus, studentai galės laisvai rinktis studijas bet kurioje Baltijos šalyje ir gaus atitinkamą valstybės paramą.

Posėdyje sutarta, kad artimiausiu metu būtų rengiama sutartis dėl baudų už kelių eismo taisyklių pažeidimus išieškojimo. Padarius kelių eismo pažeidimą kaimyninėje šalyje, nebūtų atimamos teisės vairuoti transporto priemonę, netrikdoma kelionė, o atitinkama bauda būtų skiriama savoje šalyje.

Siguldoje vykusio Baltijos Ministrų Tarybos posėdžio nuostatos apibendrintos trijų Baltijos valstybių vyriausybės vadovų pasirašytoje rezoliucijoje.

BMT - Latvijos, Lietuvos ir Estijos vyriausybių bendradarbiavimo institucija. Ji buvo įsteigta 1994 metų birželio 13 dieną. Jos aukščiausia instancija yra ministrų pirmininkų susitikimai, kurie rengiami ne rečiau kaip du kartus per metus.

Baltijos Ministrų Tarybai vadovauja Baltijos valstybių vyriausybių vadovai, jos uždavinys - užtikrinti tolygų trijų šalių vyriausybių bendradarbiavimą. Ji taip pat atsakinga už vyriausybių ir Baltijos Asamblėjos bendradarbiavimą.

Lietuva perėmė iš Latvijos pirmininkavimą Baltijos Ministrų Taryboje liepos 1 dieną. Rotacijos principu kiekviena iš trijų Baltijos šalių tarybai pirmininkauja vienerius metus. Šiuo metu Baltijos valstybės vykdo projektus transporto infrastruktūros gerinimo, bendros Baltijos elektros energijos rinkos kūrimo, gynybos, bendros švietimo erdvės kūrimo, vidaus reikalų srityse.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.