aA
Į teismą su tokiu prašymu dar 1998 metais kreipėsi 36 Seimo nariai, daugiausia - iš Centro ir LDDP frakcijų.

Sprendimą Konstitucinis Teismas paskelbs vėliau.

Pareiškėjams atstovavęs LDDP frakcijos narys Juozas Bernatonis teisme sakė, jog 1998 metų spalio pradžioje nepriimdamas nutarimo sudaryti specialią tyrimo komisiją ir priimdamas nutarimą, neleidžiantį inicijuoti apkaltos kalinamam parlamentarui Audriui Butkevičiui, Seimas pažeidė Konstitucijos nuostatas ir Seimo statuto normas.

Jis teigė, jog pagal Seimo statutą inicijuojant apkaltos procesą, privalėjo būti sudaryta speciali komisija, kuri ir turėjo nuspręsti, ar pradėti apkaltos procesą.

1998 metų spalį Seimas valdančiosios daugumos balsais nutarė nepradėti apkaltos procedūros kalinamam parlamentarui A. Butkevičiui.

Seimo Teisės departamento konsultantė Audronė Ožiūnienė teismui sakė, kad tokie samprotavimai yra teisiškai nepagrįsti. Jos teigimu, tuo metu A. Butkevičiaus byla buvo nagrinėjama teisme, o praėjus apkaltos procesą, šie tyrimai vienas kitam trukdytų.

A. Butkevičiaus apkalta buvo surengta pernai birželį, prieš tai priėmus Statuto pataisas dėl apkaltos procedūros. Tačiau balsavime dėl apkaltos pritrūko 15 balsų, kad iš A. Butkevičiaus būtų atimtas parlamentaro mandatas. Už apkaltą balsavo konservatoriai ir krikščionys demokratai, jos neparėmė Centro, LDDP ir Socialdemokratų frakcijų nariai.

1998 metų lapkritį A. Butkevičius buvo nuteistas kalėti pusšeštų metų už pasikėsinimą sukčiauti stambiu mastu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.