aA
Grupė Visagino sektos narių ketvirtadienį Londone tebelaukė britų migracijos tarnybų sprendimo dėl prieglobsčio suteikimo. 12 sektantų praėjusį antradienį Londone pasiprašė prieglobsčio nuo tariamo persekiojimo religiniais motyvais Lietuvoje.
Lietuvos ambasados Londone pirmasis sekretorius Giedrius Mickūnas nesiryžo prognozuoti, kada britai apsispręs dėl prieglobsčio sektantams. Pasak diplomato, tai gali trukti ir savaitę, ir keletą mėnesių.

Jis drauge pabrėžė, kad Didžioji Britanija dar nėra suteikusi prieglobsčio nė vienam Lietuvos piliečiui, nors prašymų būta labai daug.

Britanija laiko Lietuvą demokratiška, žmogaus teises garantuojančia valstybe, kurioje negresia persekiojimas už religinius įsitikinimus ar kitais motyvais.

Lietuvos pasienio policijos duomenimis, iš Vilniaus oro uosto antradienį išskrido 14-kos sektantų grupė, kurioje buvo 8 suaugę ir 6 vaikai.

Tačiau britų migracijos tarnybos kalba apie 12-kos sektos narių prieglobsčio prašymą.

G. Mickūnas mano, kad du grupės nariai galėjo atskristi į Londoną kaip paprasti turistai ir gauti leidimą būti Didžiojoje Britanijoje 6 mėnesius - maksimalų laiką Lietuvos piliečiams pagal dvišalę bevizio režimo sutartį.

Pasak diplomato, sektantai nemėgino susisiekti su Lietuvos ambasada.

Iš Vilniaus išskridusioje grupėje buvo 9 Lietuvos ir 5 Latvijos piliečiai.

Didelė Visagino sektantų grupė jau trečias mėnuo nesėkmingai bando ieškoti prieglobsčio Vakarų Europoje nuo tariamo persekiojimo Lietuvoje.

Didesnioji grupės dalis - beveik 100 žmonių - dabar greičiausiai yra Lenkijoje po išsiuntimo praėjusią savaitę iš Švedijos ir Vokietijos.

Daugelis klajojančių Visagino Jėzaus Kristaus bažnyčios narių yra etniniai rusai, maždaug 50 jų turi Lietuvos pilietybę.

Lietuvos URM Konsulinis departamentas pranešė esąs pasirengęs padėti norintiems sugrįžti į Lietuvą.

Visagino Jėzaus Kristaus bažnyčia 1994 metų pabaigoje buvo įregistruota Ignalinos rajono valdyboje, po dvejų metų jai išduotas juridinio asmens pažymėjimas.

Lietuvos migracijos tarnybos pernai nepratęsė leidimo gyventi Lietuvoje sektos lyderiui Timurazui Edžibijui, kuris turi Gruzijos pilietybę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.