aA
Michelle Behennah
Michelle Behennah
Apsivalgymo biologija

Pagal mitybos konsultantę ir Amerikos dietos asociacijos atstovę Dr. Connie Diekman, maistas skatina seratonino išskyrimą smegenyse. Seratoninas perduoda nervinius impulsus, kurie mus nuramina ir atpalaiduoja. Riebalai, iš kitos pusės, turi daug molekulių, kurios skyla daug lėčiau ir ilgesnį laiko tarpą užsilaiko virškinamajame trakte, o tai mums suteikia pilnumo ir komforto pojūtį ištisas valandas.

Taigi nieko stebėtino, kad praradę ūpą, mes siekiame riebaus ir saldaus maisto. Svarbu yra įsisamoninti, kad mūsų troškimas paskęsti sausainių ir bulvinių traškučių palaimoje ateina ne iš skrandžio, o iš smegenų. Ir jeigu iš tiesų rimtai stengsimės, mes galime pažaboti šį potraukį. Tačiau jeigu kovojate su depresija ir tuo pačiu metu mėginate laikytis griežtos dietos, galite atsidurti nesibaigiančiame dietos ir apsivalgymo rate.

Maistas kaip atpildas

Taigi, atsakymas yra pakeisti savo mąstymą apie maistą, tuo pačiu keičiant savo mitybos įpročius. Tačiau pripažinkime, kad elgesio, susijusio su maistu, keitimas nėra paprastas dalykas. Įprotis naudoti maistą kaip paguodą daugeliui mūsų yra seniai pažįstamas. Tai prasideda vaikystėje, kai esame išmokomi, kad maistas yra atpildas. Mes girdime: “jei būsi geras, gausi saldainį, tačiau jei būsi išdykęs, neduosiu tau deserto".

Kai kuriems žmonėms stresą sukelia šeima, kitiems – darbas. Siūlome įvardinti sau, kurios aplinkybės gali pastūmėti siekti saldumynų ir tuomet pergudrauti kylantį potraukį giliai kvėpuojant arba naudojant kitas atpalaidavimo priemones, siekiant save nuraminti mintyse, o ne fiziškai pataikaujant maistu. Jeigu tai suderinsite su sveika mityba, jūs jau būsite pakeliui į subalansuotą požiūrį į maistą ir siekiant tobulo kūno svorio, kurį galėsite išlaikyti visą gyvenimą.

Kaip pakeisti valgymo įpročius

Pirmas žingsnis, kurio galite imtis, siekdami numesti svorį, yra pamiršti bet kokią dietą. Vietoj to, peržiūrėkite savo valgiaraštį, iš jo išbraukdami bet kokį riebų maistą ir jį pakeisdami vaisiais ir daržovėmis – tai yra du punktai, kurių daugumai mūsų labiausiai trūksta maisto piramidėje. Idealiu atveju mes turėtume suvartoti penkias gamtinių maisto produktų porcijas per dieną ir jeigu didinsite šių produktų kiekį kiekviename valgyje ir užkandyje, kilogramai kris natūraliu būdu.

Teisingos mitybos patarimai:

1. Nepraleiskite pusryčių.

Vienas iš geriausių būdų gauti kuo daugiau vaisių, yra valgyti juos ryte. Jų paruošimas neužima laiko – viskas, ko jums reikia, yra peiliukas, pasirinktas vaisius, žemo riebumo pienas ir proteino milteliai. Tuomet viską sumaišykite ir pirmyn!

2. Valgykite sveikus ir malšinančius alkį užkandžius.

Siūlome pirkti džiovintas uogas, abrikosus ar netgi bananus ir juos laikyti ant savo stalo darbe tiems atvejams, kai kyla noras tiesiog ką nors pakramsnoti. Daržovės? Žinoma. Juk mes visuomet valgome sumuštinius, o juos labai lengva pagaminti su raudonąja paprika, pomidorais, agurkais ar salotų lapais – visi šie produktai beveik neturi kalorijų.

Taip pat galite padaryti pjaustytų daržovių salotas, pavyzdžiui, iš brokolių ir morkų su virtais ryžiais ir valgyti juos drauge su bulvėmis kepsniais vietoj sūrio ar grietinės.

3. Nepaverskite deserto naktine palaima.

Siūlome keletą vakarų per savaitę atsisakyti naktinio deserto. Vietoj ledų ar saldainių pamėginkite šviežių vaisių. Valgydami obuolius, nepriaugsite svorio. Palaikykite gabalėlį šokoladinio pyrago kitam vakarui, o tuomet mėgaukitės juo. Jeigu įprasite nuolatos atsisakyti mėgstamo maisto, nesunkiai išsiugdysite sveikos mitybos įpročius.

Vietoj visai neveiksmingų dietų verčiau lėtai ir pastoviai keiskite savo aktyvumo lygį ir valgymo būdą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.