aA
Prezidentas Valdas Adamkus, susitikęs su dingusio laivo "Linkuva" jūreivių artimaisiais, pažadėjo dar kartą prašyti JAV atnaujinti laivo paiešką. Ketvirtadienį dingusių jūreivių artimieji lankėsi pas prezidentą ir sakė nepraradę vilties, kad laivo įgula dar gyva.
Prezidentas jūrininkų artimiesiems pažadėjo susisiekti su Lietuvos ambasadoriumi JAV ir Meksikoje Stasiu Sakalausku ir paprašyti jo dar kartą kreiptis į JAV ir Meksikos valdžios institucijas, kad jos atnaujintų "Linkuvos" paiešką.

Jūreivių artimieji taip pat domėjosi komisijos, kuri aiškinasi "Linkuvos" avarijos priežastis, veikla.

Komisija buvo sudaryta praėjusį pirmadienį. Ji ketina apklausti kai kuriuos ankstesnių "Linkuvos" įgulų narius ir įvertinti JAV gelbėtojų ataskaitą apie nesėkmingas laivo paieškas Ramiajame vandenyne.

Komisija savo išvadas turėtų pateikti liepos pabaigoje, t.y. praėjus 30-čiai dienų nuo to laiko, kai buvo nutraukta "Linkuvos" paieška.

Paieškos buvo nutrauktos birželio 29 dieną, amerikiečių gelbėjimo tarnyboms įvertinus, kad šios pastangos būtų beviltiškos.

"Linkuva" plaukė 18 jūreivių, visi - Lietuvos piliečiai.

Ryšys su "Linkuva" Ramiajame vandenyne nutrūko birželio 21 dieną. Laivas, buvęs apie apie 220 jūrmylių (350 km) į pietvakarius nuo Akapulko Meksikoje, pranešė apie sugedusį pagrindinį variklį. "Linkuva" pateko į uraganą "Carlotta" (Karlota), kuriam Meksikos meteorologai buvo suteikę 4-ąją audrų kategoriją.

JAV pakrančių apsauga per daugiau nei savaitę trukusią paiešką nerado nei laivo nuolaužų, nei įgulos narių.

1988 metais pastatyta "Linkuva" plaukė be krovinio į JAV uostą Long Byčą (Long Beach), kur turėjo prisipilti kuro ir plaukti į Kanadą krovinio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.