aA
Aukščiausių Baltarusijos pareigūnų nurodymu sudarytas specialus "mirties būrys" pastaruosius penkerius metus žudė jų politinius oponentus. Šią sensacingą naujieną žiniasklaidai pranešė buvę Baltarusijos prokuratūros darbuotojai.
Gun
Pasak buvusio tardytojo Dmitrijaus Petruškevičiaus ir jo kolegos Olego Slučiako, šio būrio nariai nužudė daugiau kaip 30 žmonių. Tarp aukų - buvęs vidaus reikalų ministras Jurijus Zacharenka, opozicinio parlamento deputatas Viktoras Gončiaras ir jo bičiulis verslininkas Anatolis Krasovskis, Rusijos visuomeninės televizijos ORT operatorius Dmitrijus Zavadskis. Jie visi oficialiai laikomi dingusiais be žinios.

Įsakymą sudaryti grupę iš Baltarusijos specialiųjų tarnybų darbuotojų davė tuometinis Saugumo tarybos sekretorius, o dabar - generalinis prokuroras Viktoras Šeimanas, teigia D.Petruškevičius ir O.Slučiakas.

Anot jų, būrio veiklą koordinavo buvęs vidaus kariuomenės vadas, dabartinis Baltarusijos prezidento patarėjas Jurijus Sivakovas. Šiuo metu už grupės veiksmus atsakingas vidaus reikalų ministras Vladimiras Naumovas.

"Mirties eskadronas" parengė idealaus nusikaltimo schemą. Aukos būdavo žudomos šūviu į galvą iš specialaus pistoleto, kuriuo Baltarusijoje vykdomi mirties nuosprendžiai. Toks pistoletas, kurio beveik neįmanoma identifikuoti, būdavo išduodamas grupės vadui. Įvykdžius užduotį, jį reikėdavo vėl grąžinti. Aukų kūnai būdavo užkasami.

Schema pirmiausia buvo išbandyta su Baltarusijos nusikalstamo pasaulio atstovais. Keli iš jų prieš kelerius metus iš tikrųjų dingo neaiškiomis aplinkybėmis.

Tardytojai, išsiuntinėję šią informaciją žiniasklaidos priemonėms elektroniniu paštu, atskleidė ją, tirdami ORT operatoriaus dingimo aplinkybes. Pasak jų, D.Zavadskio pagrobimas buvo pirmoji grupės nesėkmė. Vieno iš grupės narių Valerijaus Ignatovičiaus, jau oficialiai apkaltinto žurnalisto pagrobimu, automobilyje buvo rastas kastuvas su D.Zavadskio kraujo pėdsakais.

D.Petruškevičius ir O.Slučiakas neabejoja, kad apie specialaus būrio veiklą žinojo aukščiausi valstybės pareigūnai, taip pat ir prezidentas Aleksandras Lukašenka.

Baltarusijos valdžia pavadino tardytojų paskelbtą informaciją "kliedesiu" ir "sąmoninga provokacija". O prezidentas A.Lukašenka pareiškė, kad jie yra "girtuokliai".

D.Petruškevičius ir O.Slučiakas išvažiavo iš Baltarusijos maždaug prieš savaitę. Teigiama, kad jie abu paprašė politinio prieglobsčio Jungtinėse Amerikos Valstijose. Baltarusijos prokuratūra ruošiasi iškelti jiems baudžiamąją bylą, bet ne už šmeižtą, o už "tardymo paslapties atskleidimą".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.