aA
Lietuvos karo lakūnai padės medikams gelbėti žmonių gyvybes, laiku atgabendami transplantacijai reikalingus organus ir audinius. Penktadienį Vilniuje pasirašyta Krašto apsaugos ministerijos ir Nacionalinio organų transplantacijos biuro (NOTB) bendradarbiavimo sutartis.
Helicopter
Pagal šią sutartį, Krašto apsaugos ministerija įsipareigoja nemokamai Lietuvos teritorijoje gabenti transplantacijai reikalingus audinius ir organus karinių oro pajėgų sraigtasparniais.

Iki šiol kariškių sraigtasparniai be jokios sutarties daugiau kaip 20 kartų gabeno transplantuojamus organus ir sužeistuosius. Nuo šiol šis bendradarbiavimas įteisintas juridiškai.

Pasak KAM pranešimo, trys specialiai įrengti paieškos ir gelbėjimo sraigtasparniai Kaune ir Klaipėdoje budi ištisą parą 365 dienas per metus. Jų įgulos pasirengusios per 30 minučių pasiekti atokiausią Lietuvos kampelį ir nusileisti bet kurioje vietovėje. Todėl tai ideali transporto priemonė gyvybiškai svarbiems kroviniams, kaip donorų organai.

"Audinių ir organų transplantacijoje- svarbi kiekviena minutė. Net kelios sekundės gali lemti kito žmogaus gyvybę. Todėl ši sutartis ypač svarbi kovojant už žmonių gyvenimus. Tai visų mūsų bendras reikalas",- sako NOTB direktorė A.Bžėskytė.

Pasak jos, šiuo metu inkstų transplantacijos laukia 341 pacientas, akies ragenos - 200, širdies - 25, taip pat jau yra ir laukiančiųjų plaučių transplantacijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.