aA
Rusijos ambasadorius Jurijus Zubakovas teigia nieko nežinąs apie Kaliningrado srityje pradėtus pasiruošimo darbus eksploatuoti naftos telkinį. J.Zubakovas ketvirtadienio rytą buvo pakviestas pas Lietuvos užsienio reikalų ministrą Antaną Valionį pasiaiškinti dėl naftos telkinio žvalgymo darbų Baltijos pajūryje Kaliningrado srityje.
Jurijus Zubakovas
Jurijus Zubakovas
© ELTA
Diplomatas pakviestas po trečiadienį Prezidentūroje įvykusio pokalbio, kuriame buvo pristatyti Lietuvos žvalgybos surinkti duomenys apie Rusijos Kaliningrado srityje Baltijos jūroje tęsiamus paruošiamuosius naftos telkinio "D-6" eksploatavimo darbus, sukėlusius Lietuvos pareigūnų nerimą.

"D-6" ("Kracovskoje") naftos telkinys yra Baltijos jūros šelfe 27-30 metrų gylyje, už 22 kilometrų nuo Kuršių Nerijos kranto.

Po susitikimo su ministru J.Zubakovas žurnalistams sakė visą informaciją apie pradėtus darbus gavęs iš A.Valionio.

"Visi būtini paaiškinimai bus pateikti Lietuvai, jei tokie darbai iš tiesų vyksta", - sakė J.Zubakovas.

Rusijos ambasadorius teigė, kad bendradarbiavimo su Lietuva lygis leidžia iškilusius klausimus spręsti ne tik aukščiausiuoju politiniu lygiu, bet ir darbiniame lygyje, nes egzistuota tarpvyriausybinė sutartis dėl ekologinės apsaugos, o pagal šią sutartį yra sukurta bendra darbo grupė, kurios ekspertai gali įvertinti situaciją ir pateikti išsamią objektyvią informaciją.

Rusija yra prisijungusi prie Helsinkyje pasirašytos aplinkos apsaugos Baltijos jūroje konvencijos, pagal kurią apie bet kokius pradėtus darbus turi būti iš karto informuoti šalies kaimynai, turi būti pateikta ekologinės situacijos analizė.

Atsakydamas į klausimą, kodėl Rusija neatsakė į praėjusių metų spalį Lietuvos išsiųstą notą Rusijai dėl pasiruošimo eksploatuoti telkinį "D-6", J.Zubakovas pažadėjo pagreitinti atsakymą.

Jo teigimu, atsakymas Lietuvai sulaikomas, kai " nėra informacijos arba realiai nieko nevyksta".

Ministras A.Valionis po susitikimo pasidžiaugė, kad geri Rusijos Lietuvos santykiai leidžia normaliai ir pozityviai spręsti visas kylančias problemas.

"Kita vertus, sienos neratifikavimas sukelia tam tikrų problemų, nes formaliai darbai gali būti pradėti, jeigu taip yra, dar neturint ratifikuotos Rusijos Dūmoje sienos sutarties", - sakė A.Valionis.

Pasak A.Valionio, nerimą kelia tai, kad telkinys yra už 22 kilometrų nuo Kuršių nerijos, kuri yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

"Suprantamas visiems mūsų susirūpinimas, kad būtų išsaugotas taip lengvai pažeidžiamas Baltijos perlas", - sakė A.Valionis.

Telkinys D-6 buvo atrastas 1983 metais, jo atsargos siekia 24 mln. tonų naftos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.