aA
Ketvirtadienį Lietuva mini Lietuvos gyventojų trėmimo pradžią - Gedulo ir vilties dieną. Gedulo ir vilties dienos minėjimas ketvirtadienį prasidės Šv. Mišiomis Arkikatedroje Bazilikoje.
Katedra
Katedra
© DELFI
Vėliau renginiai persikels į Seimo rūmus, kur vyks parodų "Didžioji Lietuvos tremtis ir pasipriešinimas 1941 - 1953 metai" bei fotografijų ciklo "Negrįžusiems" pristatymas.

Vidurdienį Nepriklausomybės aikštėje bus iškelta valstybinė vėliava su gedulo juostomis, bus surengti minėjimai prie paminklo politiniams kaliniams ir tremtiniams Lukiškių aikštėje, prie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialo, Vilniaus kongresų rūmuose vyks koncertas.

Ketvirtadienį Kaune Gedulo ir vilties dienos minėjimas vyks Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. Atminimo valandoje dalyvaus Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos tarybos pirmininkas Antanas Lukša, Kauno miesto vicemeras Gediminas Budnikas bei kiti svečiai.

Penktadienį Lietuvos tragiškų netekčių 60 - mečiui atminti vyks popietė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro kieme.

Be to, birželio 23-ąją bolševizmo teroro aukos bus pagerbiamos Baltarusijoje, Červenėje.

Tą pačią dieną 1941 metų birželio 23-ąją žuvusiųjų sukilėlių pagerbimas vyks Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje prie Laisvės paminklo ir nežinomo kareivio kapo.

Birželio 24 dieną Telšių rajone vyks Rainių kankinių pagerbimas ir Šv. Mišios žudynių vietoje.

Liepos 6 - 8 dienomis Krasnojarske vyks tremties atminties akcija, kurią rengia Krasnojarsko krašto lietuvių kultūros bendrija.

1941 metų birželio 14-ąją sovietų okupacinė valdžia pradėjo masiškai tremti Lietuvos gyventojus į SSRS lagerius ir kalėjimus.

Atkūrus nepriklausomybę Lietuvoje ši data pažymima kaip Gedulo ir vilties diena.

Per sovietų okupaciją iš Lietuvos buvo ištremta apie 150 tūkst. žmonių, iš kurių nemažai žuvo tremtyje nuo bado ir nežmoniškų gyvenimo sąlygų.

Manoma, kad dėl 50 metų trukusios sovietinės okupacijos per trėmimus, egzekucijas, kalėjimus, rezistentų žudynes, priverstinę emigraciją ir žuvusiųjų nepagimdytus vaikus Lietuva neteko beveik milijono savo piliečių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.