aA
Lietuvos žvalgybos surinkti duomenys apie Rusijos Kaliningrado srityje Baltijos jūroje tęsiamus paruošiamuosius naftos telkinio eksploatavimo darbus kelia nerimą aukščiausiems Lietuvos pareigūnams.
Trečiadienį prezidentas Valdas Adamkus priėmė užsienio reikalų ministrą Antaną Valionį, aplinkos ministrą Henriką Žukauską ir Valstybės saugumo departamento direktorių Mečį Laurinkų.

Kaip po susitikimo žurnalistams sakė M.Laurinkus, kad prezidentas buvo informuotas apie atnaujintus darbus telkinyje "D6" Baltijos jūroje.

Praėjusių metų pabaigoje Lietuvos Užsienio reikalų ministerija išsiuntė notą Rusijai dėl pasiruošimo eksploatuoti telkinį "D6", tačiau iki šiol atsakymo Lietuva nėra gavusi.

"Neatsakymas į šią notą mums taip pat kelia nerimą. Tarsi netiesiogiai patvirtinamas ketinimas", - sakė A.Valionis.

Pasak jo, informaciją apie pasiruošimus eksploatuoti telkinį patvirtina ir neoficialūs šaltiniai Rusijoje. Pasak ministro, "neoficiali reakcija yra neoficiali reakcija, kuri tik patvirtina mūsų būgštavimus".

Rusija yra prisijungusi prie Helsinkyje pasirašytos aplinkos apsaugos Baltijos jūroje konvencijos, pagal kurią, pareigūnų teigimu, apie bet kokius pradėtus darbus turi būti iš karto informuoti šalies kaimynai, turi būti pateikta ekologinės situacijos analizė.

Pasak A.Valionio, nerimą kelia tai, kad telkinys yra už 22 kilometrų nuo Kuršių nerijos, kuri yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, be to, iki šiol Rusijos Valstybės Dūmoje neratifikuota dar 1997 metais pasirašyta Lietuvos ir Rusijos sienos sutartis.

Aplinkos ministro H.Žukausko teigimu, ruošiamo eksploatacijai telkinio "D6" pajėgumas yra maždaug 8-12 mln. tonų naftos.

"Mes norime maksimaliai apsidrausti, kad nebūtų tokių avarijų kaip 1983 metais, kada visas Nidos pajūris buvo juodas", - sakė H.Žukauskas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.