aA
Ūkio ministerija nesutinka su Valstybės kontrolės išvadomis, jog bendrovė "Mažeikių nafta" ne pagal paskirtį naudojo Vyriausybės suteiktas paskolas bei apyvartines lėšas. Tuo pat metu, nors ir abejojant Valstybės kontrolės teiginiais, jog įmonė gali tapti nemokia, pripažįstama, kad "Mažeikių naftos" finansinė padėtis praėjusių metų pabaigoje buvo sudėtinga.
Tokia pozicija pateikta Ūkio ministerijos rašte Vyriausybei, kuriame išdėstomos ministerijos požiūris į Valstybės kontrolės ataskaitą apie jos tyrimą JAV bendrovės "Williams International" valdomoje "Mažeikių naftoje".

Šiame dokumente teigiama, jog vertinant "Mažeikių naftos" bankroto tikimybę, tikslinga atskirti bankroto teisinę ar techninę galimybę nuo realios (ekonominės) tikimybės, kartu nurodant, kad ekonominė grėsmė paprastai yra susijusi su bendrovės negalėjimu padengti įsipareigojimų.

"Auditoriaus patvirtintos "Mažeikių nafta" 2000 metų ataskaitos rodo, kad bendrovei neturi iškilti problemų, vykdant trumpalaikius įsipareigojimus. Tačiau reikia pažymėti, kad kapitalo struktūra 2000 metų gruodžio 31 dieną buvo rizikinga", - sakoma ministerijos rašte, kurį pasirašė ministras Eugenijus Gentvilas.

Komentuojant Valstybės kontrolės išvadą, jog "Mažeikių nafta" ne pagal paskirtį panaudojo valstybės vardu ar su jos garantija gautas paskolas, Ūkio ministerija nurodo, kad, "panaudodama 204,5 mln. JAV dolerių apyvartinėms lėšoms ir 17 mln. JAV dolerių investicijoms, bendrovė vadovavosi Investicijų sutartimi ir Vyriausybės nutarimais, todėl nepažeidė suteiktų paskolų panaudojimo tikslinės paskirties".

Kita vertus, pripažįstama valstybės kontrolės pastaba, kad "Mažeikių naftos" valdybos 1999 metų spalio 30 dieną patvirtintuose veiklos planuose numatytas 570 mln. JAV dolerių finansavimas iš išorinių šaltinių nebuvo gautas. "Tai nulėmė tuometinės aplinkybės - naujas, veiklos nepatikrintas "veidas" naftos biznyje, ilgalaikių garantijų naftos tiekimui, kas yra sėkmingos veiklos garantija, nebuvimas, šalies vyriausybių kaita", - teigiama dokumente.

Atsakant į Valstybės kontrolės pastabas dėl neefektyvaus apyvartinių lėšų naudojimo, nurodoma, kad, ministerijos nuomone, "Mažeikių nafta" "piktybiškai nešvaistė apyvartinių lėšų"

Ūkio ministerijos teigimu, Valstybės kontrolės bandymas lyginti "Mažeikių naftos" ir kitų Rytų ir Centrinės Europos naftos perdirbimo įmonių veiklą yra ne visai korektiška, nes skiriasi bendrovių veiklos pobūdis, jų turtas, galimybė realizuoti produkcija bei kiti rodikliai.

"Norint teisingai įvertinti bendrovės "Mažeikių nafta" padėtį kitų naftos kompanijų atžvilgiu, reikalinga pagal analogiškas kompanijų rodiklių reikšmes atlikti patikimą atranką ir tik tada jas palyginti", - teigiama Ūkio ministerijos rašte.

Kartu pabrėžiama, kad "bendrovės veiklos rezultato pagerinimui ir konkurencingumo Europos rinkoje stiprinimui, būtina kuo greičiau pritraukti lėšų modernizavimo plano vykdymui".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.